Monumentele istorice din centrul Zalăului se degradează sub privirile autorităţilor

Statuile, monumentele şi busturile din municipiul Zalău, obiective turistice sau locuri de interes, se degradează pe zi ce trece chiar sub ochii autorităţilor. Cu toate că atestă istoria şi cultura poporului român, dar mai ales a judeţului, multe dintre acestea sunt neîntreţinute şi lăsate în paragină.

„Lupoaica” din faţa Primăriei Zalău

Zona de centru, în care se află cele mai multe monumente, este de altfel şi cea mai „uitată”. Dovada cea mai clară este statuia „Lupoaica” din faţa Primăriei Municipiului Zalău, statuie aflată chiar sub privirile autorităţilor. Loc de pelerinaj pentru mulţi turişti care fotografiază „Lupoaica” din centrul Zalăului dar şi loc de amintire pentru proaspeţii însurăţei, care preferă de foarte multe ori să imortalizeze acest moment unic din viaţa lor în preajma „Lupoaicei”, soclul statuii, de pe care s-au desprins bucăţile de marmură, pare a fi un loc uitat de civilizaţie. Conform inscripţiei de pe soclu, „Lupa Capitonia” este o copie a monumentului latinităţii, celebra lupoiacă alăptându-i pe Remus şi Romulus din Zalău, legendarii întemeietori ai Romei, datează din anul 1993.

De pe soclul statuii lui „Maniu” au căzut plăcile de marmură

Tot în centrul oraşului, în faţă clădirii Administraţiei Fiscale, se află bustul lui Iuliu Maniu, zonă care de altfel poartă numele de Piaţa Iuliu Maniu. Şi aici, de pe soclul statuii cunoscutului om politic originar din Sălaj, sunt desprinse bucăţi de marmură, lipsuri care pot fi observate nu doar din apropiere ci şi de la distanţă. Cunoscutul om politic Iuliu Maniu s-a născut în anul 1873 în localitatea Bădăcin, a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc, a luptat împotriva regimului comunist şi a făcut parte din organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia – 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Bustul lui Iuliu Maniu a fost realizat în anul 1994 de către sculptorul Ioan Mihele.

„Corneliu Coposu” a rămas fără nume

La intrarea pe strada Coposu, fosta Republicii, se află încă din anul 1998 bustul lui Corneliu Coposu. „Personajul” din bronz de aici este greu de identificat mai ales pentru cei care nu cunosc istoria ţării şi a judeţului, dar şi pentru cei care nu au auzit de Corneliu Coposu. De pe soclul care susţine figura legendară a lui Coposu au căzut bucăţile de marmură, iar literele care „atesă” identitatea personajului şi anii în care a trăit acesta nu mai există, au dispărut. Corneliu Coposu s-a născut în anul 1914 în localitatea Bobota, judeţul Sălaj. A fost un cunoscut om politic, preşedinte al Partidului Ţărănesc Creştin şi Democrat, senator, lider al opoziţiei din România postcomunistă, deţinut politic sub regimul comunist.

„Wesselenyi”, de peste 100 de ani în centrul Zalăului

Cel mai „bătrân” monument istoric din Zalău, grupul statuar „Wesselenyi”, care datează din anul 1902, fiind opera renumitul sculptor Fadrusz Janos, nu pare să aibă probleme în ceea ce priveşte întreţinerea. Statuia nobilului maghiar, Wesselenyi Miklos, una din figurile revoluţiei paşoptişte din Ardeal care a încercat să schimbe statutul social al iobagilor şi să-i elibereze din robie, în prezenţa unui ţăran este afectată doar de intemperii, însă la cei peste 100 de ani este bine întreţinută comparativ cu cele aflate în apropiere.

Monumente istorice în Zalău

Potrivit unor informaţii furnizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, la nivel de municipiu există o serie de monumente, statui şi busturi de patrimoniu care se află în întreţinerea Primăriei Municipiului Zalău. Este vorba despre: „Lupa Capitonia” sau „Lupoaica” situată în centrul oraşului, statuia lui „Iuliu Maniu”, statuia lui „Alesandru Papiu Ilarian” din faţa actualei Case Municipale de Cultură, statuia lui „Gheorghe Şincai” din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, „Ady Endre” – în curtea Colegiul Naţional „Silvania”, statuia lui „Victor Deleu” din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, statuia lui „Andrei Şaguna”, statuia lui „Simion Bărnuţiu”, statuia lui Gheorghe Pop de Băseşti, statuia baronului „Wesselenyi”, statuia lui”Octavian Goga”, a lui „George Coşbuc” şi Monumentul Ostaşului Sovietic din Cimitirul Eroilor.

În acest an se intenţionează reabilitatea statuilor

Potrivit unor informaţii furnizate de biroul de presă al Primăriei Municipiului Zalău, instituţie în subordinea căreia se află întreţinerea şi reparaţia monumentelor şi a statuilor din oraş, în cursul acestui an urmează executarea unor lucrări de reabilitare la toate statuile din urbe, la soclu şi bust. Pentru aceste lucrări nu a fost prevăzut un buget separat, cheltuielile urmând a fi suportate din bugetul de reparaţii pe domeniul public al societăţii Citadin Zalău SRL.

Leave a Comment