Calendar istoric al judeţului Sălaj: 19 octombrie

1891: Consiliul Judeţean Sălaj aprobă construirea statuii lui Wesselényi Miklós la Zalău

S-a întâmplat în 19 octombrie

1783 – A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de fraţii Montgolfier, având la bord trei pasageri: o raţă, un cocoş şi o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că şi alte vietăţi decât păsările pot suporta înălţimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înălţat la 5.06.1783.
1825 – S-a născut Ştefan Dimitrie Grecianu, istoric, membru de onoare al Academiei Române (m.01.08.1908).
1895 – Inaugurarea podului de la Cernavodă care, la acea dată, era cel mai mare complex de poduri din Europa şi al treilea ca lungime din lume; a fost proiectat şi construit, începând cu anul 1880, de către inginerul Anghel Saligny.

CALENDAR CREŞTIN:

• Ortodox: Sf. prooroc Ioil; Sf. mucenici Uar, Felix preotul şi Eusebiu diaconul

• Greco-catolic: Sf. Ioil, profet († secolul al VI-lea î.Hr.); Sf. Var, martir

• Reformat: Nandor, Ferdinand

• Romano-catolic: Sf. Paul al Crucii, preot; Sf. Ioan de Brébeuf, preot şi însoţitorii, martiri

One Thought to “Calendar istoric al judeţului Sălaj: 19 octombrie”

  1. […] 1891: Consiliul Judeţean Sălaj aprobă construirea statuii lui Wesselényi Miklós la Zalău S-a întâmplat în 19 octombrie 1783 – A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de fraţii Montgolfier, având la bord trei pasageri: o raţă, un cocoş şi o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că şi alte vietăţi decât păsările pot suporta înălţimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înălţat la 5.06.1783. 1825 – S-a născut Ştefan Dimitrie Grecianu, istoric, membru de onoare al Academiei Române (m.01.08.1908).  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment