Calendar istoric al judeţului Sălaj – 12 Martie

1609: principele Gabriel Báthory îi înnobilează pe Gheorghe şi Costin Vajda de Glod

S-a întâmplat în 12 martie

1642 – Sinodul de la Iaşi adoptă „Mărturisire Ortodoxa“ a lui Petru Movila, mitropolit al Kievului. Hotărîrea sinodului, publicată la Iaşi, este cea dintîi tiparitură din Moldova.
1824 – S-a născut Gustav Robert Kirchhoff, fizician german, descoperitorul legilor care îi poartă numele şi al analizei spectrale (m.17.10.1887).
1832 – S-a născut Charles Boycott, proprietar irlandez împotriva căruia ţăranii de pe moşia sa au organizat, pentru prima dată în istorie, o formă de protest numită de atunci “boicot” (sistare organizată, totală sau parţială, a relaţiilor cu o persoană sau organizaţie, în semn de protest faţă de anumite acţiuni ale sale) (m.19.06.1897).
1838 – Apare, la Braşov, din iniţiativa si sub conducerea lui George Bariţiu, “Gazeta de Transilvania”, primul ziar politic românesc din Transilvania. Şi-a încetat apariţia în 1946, datorită presiunilor comuniste.
1848 – Proclamaţia lui Simion Bărnuţiu prin care românii din Transilvania sînt chemaţi să se ridice la luptă pentru drepturile lor naţionale.

CALENDAR CREŞTIN:

• Ortodox: Cuv. Teofan Mărturisitorul; Sf. Grigorie Dialogul; Sf. Simeon Noul Teolog

• Greco-catolic: Sf. Teofan, cuvios († 817)

• Reformat: Lidia, Lilla, Livia

• Romano-catolic: Sf. Maximilian, martir

3 Thoughts to “Calendar istoric al judeţului Sălaj – 12 Martie”

  1. […] 1609: principele Gabriel Báthory îi înnobilează pe Gheorghe şi Costin Vajda de Glod S-a întâmplat în 12 martie 1642 – Sinodul de la Iaşi adoptă „Mărturisire Ortodoxa“ a lui Petru Movila, mitropolit al Kievului. Hotărîrea sinodului, publicată la Iaşi, este cea dintîi tiparitură din Moldova. 1824 – S-a născut Gustav Robert Kirchhoff, fizician german, descoperitorul legilor care îi poartă numele şi al analizei spectrale (m.17.10.1887). 1832 – S-a născut Charles Boycott, proprietar irlandez împotriva căruia ţăranii de pe moşia sa au organizat, pentru prima dată în istorie, o formă de protest numită de atunci “boicot” (sistare… Citeste mai mult […]

  2. […] 1609: principele Gabriel Báthory îi înnobilează pe Gheorghe şi Costin Vajda de Glod S-a întâmplat în 12 martie 1642 – Sinodul de la Iaşi adoptă „Mărturisire Ortodoxa“ a lui Petru Movila, mitropolit al Kievului. Hotărîrea sinodului, publicată la Iaşi, este cea dintîi tiparitură din Moldova. 1824 – S-a născut Gustav Robert Kirchhoff, fizician german, descoperitorul legilor care îi poartă numele şi al analizei spectrale (m.17.10.1887). 1832 – S-a născut Charles Boycott, proprietar irlandez împotriva căruia ţăranii de pe moşia sa au organizat, pentru prima dată în istorie,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment