Tăierea trandafirilor la începutul primăverii

Tăierea trandafirilor din grădină se poate efectua și primăvara. Dacă nu ați reușit să tundeți tufele de trandafiri înainte de sosirea înghețului, debutul primăverii este momentul pentru a face acest lucru. Aceste tăieri ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea.
Iată ce trebuie să faceți dacă vă doriți să aveți o grădină plină de trandafiri frumoși:
– tunderea de primăvară a trandafirilor se face în luna martie, imediat după îndepărtarea mușuroaielor din jurul acestora;
– operațiunea de tăiere implică reducerea înălțimii tufei și a ramurilor, precum și îndepărtarea completă a ramurilor uscate sau a celor afectate de îngheț, boli sau dăunători;
– primăvara, la trandafiri se taie vârfurile uscate deasupra ultimului mugure de pe partea rămasă verde;
– se înlătură ramurile care se încalecă, astfel încât să avem o dezvoltare armonioasă a plantei;
– tăierea ramurilor se face la o înălțime de 50 cm față de sol. Este indicat ca tăierea să se efectueze deasupra celui de-al treilea mugure al ramurei;
– foarfecele folosit la tăieri trebuie dezinfectat cu alcool după fiecare procedură pentru a evita răspândirea bolilor la tăieturile proaspete;
– este indicat ca după tăiere, tufa de trandafiri să nu aibă mai mult de trei-cinci ramuri. În scurt timp va fi cel puțin la fel de frumoasă precum cea de anul trecut;
– la trandafirii urcători, primăvara se taie doar ramurile rupte, degerate sau cele prea lungi. O dată la 2-3 ani, se taie ramurile bătrâne.
M. S.

Leave a Comment