Sălajul nu mai produce venin de albine. Produsul „minune” a ajuns o amintire

Sălajul a fost un important producător și exportator de venin de albine, produs atât de apreciat în industria farmaceutică. Din păcate, în Sălaj nu mai există apicultori care să obțină acest produs, potrivit informațiilor oficiale furnizate de asociațiile apicole din județ. De vină sunt lipsa cererii și importurile masive din China.

Datele asociațiilor apicole din Sălaj arată că în județul nostru nu mai există apicultori specializați în furnizarea veninului de albine. Lipsa investițiilor, dar mai ales cererea tot mai mică și importurile masive din China i-au determinat pe apicultorii locali să renunțe la activitatea de obținere a veninului de albine. Potrivit Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, „veninul de albine este secretat de glandele specializate ale albinelor lucrătoare și ale mătcilor. Lucrătoarele îl utilizează pentru apărarea stupului împotriva intrușilor, iar mătcile pentru a-și elimina rivalele.Veninul de albine conține o mare varietate de substanțe-amine biogene, peptide, enzime, care în ciuda conotației neplăcute asociate denumirii de <venin> sunt foarte importante pentru organismul uman. Efectele veninului de albine sunt cunoscute din vechime, motiv pentru care produsul a fost utilizat de multă vreme în medicina tradițională. Metode recente de tratament constau în aplicarea de injecții, aplicarea terapiei cu venin de albine în puncte de acupunctură (apipunctura) conform medicinei orientale. Pentru evitarea durerilor asociate tratamentului clasic cu înțepături de albine sau prin injecții, veninul de albine este componentul activ al unor creme cu aplicare locală sau tehnici fitoterapeutice (Apireven). Principalele afecțiuni în care veninul de albine își probează eficacitatea sunt cele reumatismale, nevralgiile, scleroza multiplă, dar și de stimulare a sistemului imunitar.”

Fotografie cu caracter ilustrativ

One Thought to “Sălajul nu mai produce venin de albine. Produsul „minune” a ajuns o amintire”

  1. […] Sălajul a fost un important producător și exportator de venin de albine, produs atât de apreciat în industria farmaceutică. Din păcate, în Sălaj nu mai există apicultori care să obțină acest produs, potrivit informațiilor oficiale furnizate de asociațiile apicole din județ. De vină sunt lipsa cererii și importurile masive din China. Datele asociațiilor apicole din Sălaj arată că în județul nostru nu mai există apicultori specializați în furnizarea veninului de albine. Lipsa investițiilor, dar mai ales cererea tot mai mică și importurile masive din China i-au determinat pe apicultorii locali… Citeste mai mult […]

Leave a Comment