Porcii vor putea fi crescuți în continuare în gospodării

Creșterea porcilor în gospodării nu va fi interzisă, așa cum multe surse din mass-media au lăsat să se înțeleagă în aceste zile. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, dă asigurări, într-un mesaj transmis la începutul acestei săptămâni, după întâlnirea avută la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Ministrul Agriculturii a spus că gospodarii care vor vrea să crească porci după metoda tradițională vor putea face acest lucru doar ”cu respectarea unor norme minime de biosecuritate”. Mesajul ministrului Adrian Oros referitor la ordinul președintelui ANSVSA pus în dezbatere publică și care, printre altele, interzice creșterea porcilor în aer liber, reproducția porcilor în gospodării și comercializarea suinelor din gospodării: ” (…) În mediul online și nu numai a apărut dezinformarea că Guvernul interzice creșterea porcilor în gospodării (…). Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcilor în gospodăriile populației din România. Este în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcilor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc, dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale. În urma consultării cu crescătorii, cu asociațiile de fermieri și cu asociațiile procesatorilor de carne va rezulta un proiect de ordin care va stabili reguli generale de biosecuritate pentru prevenirea și combaterea bolilor majore la porcine. Este nevoie de un program de măsuri care să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Românei și care să permită relansarea activității în creșterea porcinelor și în procesarea cărnii de porc. Asigurăm toți cetățenii că, în România, vor putea crește porci în gospodăria proprie, cu respectarea unor norme minime de biosecuritate”.

9 Thoughts to “Porcii vor putea fi crescuți în continuare în gospodării”

 1. Undeva candva

  Pai nu e interzis sa cresti porci…dar e logic! Daca e interzisa reproductia acestora in gospodarii…pana la urma o sa renunti de bunavoie neavand material biologic!
  Care dintre marii procesatori sau ferme private o sa vanda purcei? Pentru ce? Pentru asi finanta concurenta? A pierde un consumator? Sa fim seriosi! Tot acolo se va ajunge. Vom manca ce ne vor da alții! Nu mai avem voie sa producem nimic!

 2. Anonim

  Domnule „jurnalist” ,
  Noi am înțeles că nu se interzice creșterea porcului în gospodării!!!
  Ceea ce nu ai inteles mata este ca se interzice reproductia la nivelul gospodăriei, adică nu vom mai avea material biologic ,adică ce sa creasca taranul. Nu exista ferme de REPRODUCTIE la noi in tara.
  Traducere pt jurnalist= pana acu scroafa fata în gospodărie 4-10 purcei, din care taranul își lasă 2-3 pt crestere,în vederea sacrificarii, iar pe restul îi vindea la alți gospodari pt ai creste si apoi ai sacrifica.
  Dacă va fi interzisa reproductia la nivelul gospodăriei , de unde ne luam porcul pt al creste?
  Un țăran…

  1. Anonim

   DE BODAPROSTE ȘI DONAȚIE.

 3. Anonim

  Sunt porci destui la institutiile bugetare …..

  1. Anonim

   Si scrofite ….

 4. Anonim

  Despre care porci e vorba , cei cu patru sau doua picioare ??! Rugam precizari urgente !!

 5. Anonim

  De ce nu iau autoritatile masuri si in ceea ce priveste limitarea in multirii mistretilor,care constitue principalul furnizor de virus.

 6. Anonim

  Paj ce no ne vaj si aerk ce il respiran aj dr capi bost

 7. Anonim

  Daca porcul cu pesta nu afecteaza omul si carnea pure a fi consumata de ce nu a fost data unor azile

Leave a Comment