Fermierii sălăjeni, așteptați să depună cererile unice de plată

Astăzi a început campania de depunere a cererilor unice de plată, documentele putând fi trimise on-line în perioada 1 martie–16 mai 2022. Fermierii vor completa o singură cerere, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii cererii. Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului. De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate în Registrul Naţional al Exploataţiilor și să se adreseze APIA în vederea completării declarației „sector zootehnic” în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online. Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică. Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia. Începând cu anul 2022, fermierii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

APIA Sălaj, pregătită pentru derularea campaniei

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, Călin Perneș, a dat asigurări în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural că instituția pe care o coordonează este pregătită pentru derularea campaniei, preluarea și analizarea tuturor cererilor uncie de plată, acțiunea derulându-se cu sprijinul primăriilor de orașe și comune.

Leave a Comment