Cum scăpăm de păduchi la pomi şi arbuşti

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS, Gen. I (Păduchele din San Jose).
QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS, Gen. I (păduchele din San-Jose) – în condițiile țării noastre prezintă frecvent 2 generații. Iernează în stadiul de larvă de vârstă a I-a, sub scut, pe scoarță pomilor. Primăvară, după o perioada de hrănire, larvele naparlesc și trec în larve secundare, diferențiindu-se în femele și masculi. Până se transformă în adulți, larvele suferă mai multe naparliri. După apariția adulților are loc împerecherea, după 3-4 săptămâni de la împerechere, femelele încep depunerea larvelor, eșalonat de-a lungul unei perioade de 40-45 zile. La apariție larvele sunt foarte mobile, această mobilitate fiind de scurtă durata, de la câteva ore, până la maxim o zi. În această faza, larvele pot fi luate de vânt sau de păsări și transportate la distanțe mari, unde pot infestă și alte plantații. După fixare, larvele își introduc rostrul în țesuturi și încep să se hrănească cu seva plantelor, În urmă hrănirii, larvele încep să-și confecționeze un scut mătăsos, impregnat cu ceară, care le apară de îngheț, seceta, ploi și prădători.
Scutul este subțire și poros 3 săptămâni, (poate fi pătruns de insecticide) cât durează stadiul de larvă primară. După prima naparlire larvele trec în larve secundare, își pierd picioarele, iar scutul devine mai dens și impermeabil. După aproximativ 3 săptămâni de hrănire larvele secundare ajung la completă dezvoltare, naparlesc și se diferențiază în cele două sexe. Este o specie polifaga, atacă peste 200 de specii de arbori, arbuști, diferite specii silvice și ornamentale. Dintre speciile pomicole cele mai preferate sunt semintoasele, urmate de samburoase. Dintre speciile silvice și ornamentale atacă teiul, plopul, ulmul, salcia, paducelul, lemnul cainesc, trandafir, etc. A fost găsit și pe zmeur, capsun și fragi. Pe scoarță tulpinilor și a ramurilor, precum și pe frunze, se constată carapace circulare și ovale, de culoare brunacenusie, cu un Ф de 1-2 mm. Pe tulpini, ramuri și fructe se găsesc puncte roșietice, în porțiunile în care s-au făcut înțepături de hrană de către păduchi. Pomii atacați au frunzele îngălbenite, dezvoltarea întârziată. Treptat aceștia se usucă, începând de la vârf spre baza. Pomii , maturi pot fi distruși în 7-8 ani, iar cei tineri, din pepiniere, plantații noi, pot pieri în 2-3 ani.
Se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitareT1,T2 la speciile de pomi fructiferi și arbuști pe parcelele unde au apărut larvele mobile cu:
1. MOVENTO 100 SC – 1,875 l/ha sau
2. MOSPILAN 20 SG – 0,375 – 0,450 kg/ha sau
3. JUVINAL 10 EC – 0,05% sau
4. DECIS 25 WG – 0,030 – 0,045 kg/ha sau
5. DELTAGRI – 0,45 l/ha sau
6. POLECI – 0,05 – 0,075% .
sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.
Măsuri alternative de combatere:
Măsuri durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigura un control corespunzător al organismelor dăunătoare.
Perioada optimă de tratament: Tr.1 în perioada 15.06.2023 – 18.06.2023; Tr 2 se repetă la 7-12 zile după primul tratament cu un alt produs.

Responsabil Prognoză şi Avertizare,
Stana Marius

One Thought to “Cum scăpăm de păduchi la pomi şi arbuşti”

  1. […] Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS, Gen. I (Păduchele din San Jose). QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS, Gen. I (păduchele din San-Jose) – în condițiile țării noastre prezintă frecvent 2 generații. Iernează în stadiul de larvă de vârstă a I-a, sub scut, pe scoarță pomilor. Primăvară, după o perioada de hrănire, larvele naparlesc și trec în larve secundare, diferențiindu-se în femele și masculi. Până se transformă în adulți, larvele suferă mai multe naparliri. După apariția adulților are loc împerecherea, după 3-4 săptămâni de la împerechere, femelele încep depunerea larvelor, eșalonat de-a… Citeste mai mult […]

Leave a Comment