Atenție, fermieri! Măsuri obligatorii în privința animalelor, pe timp de caniculă

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj a emis un comunicat prin care atenționează deținătorii de animale cu privire la măsurile obligatorii ce trebuie luate în perioadele de caniculă.

Proprietarii şi deţinătorii de animale au, așadar, obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor, evitând apariţia stresului termic asociat perioadei de vară, stres ce poate fi de multe ori fatal.

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare; asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ); verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie; verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică; în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12 – 18, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC; la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă. În cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă. Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Alte articole

Leave a Comment