Europenii ne verifica laboratoarele OMG

Europenii ne verifica laboratoarele OMGLaboratorele romanesti de testare a alimentelor ce contin organisme modificate genetic (OMG) vor fi evaluate prin misiunea Food Veterinary Office, a Comisiei Europene. Expertii europeni vor efectua vizite si in judetele unde, pana in 2007, au fost inregistrati mari cultivatori de soia modificata genetic. Pe 27 aprilie, delegatia de control va prezenta concluziile acestor verificari.

Misiunea Food Veterinary Office a DG SANCO (Directia pentru Sanatatea Alimentelor din cadrul Comisiei Europene) se desfasoara in perioada 23-27 aprilie, iar scopul ei este sa evalueze sistemul de control oficial pentru alimente si furaje ce contin sau constau din organisme modificate genetic. Expertii misiunii vor verifica progresele inregistrate in activitatea de control a alimentelor, furajelor si semintelor modificate genetic, legislatia existenta si modul de implementare a acesteia.

Pe 27 aprilie, misiunea Food Veterinary Office a DG SANCO se va incheia si vor fi prezentate succint si primele concluzii ale evaluarii.

Autoritatile romane implicate in aceasta actiune sunt Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

Actiunea de evaluare a acestor laboratoare se rasfrange si asupra celui existent in cadrul Directiei Sanitar – Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, unde se desfasoara, la aceasta data, activitati de modernizare. Potrivit celor declarate de catre directorul adjunct Razvan Chioran, Salajul are arondate opt judete din tara, pentru care se fac analize. Spre exemplu, pentru soia exista in lucru circa 30 de probe pe zi.

Leave a Comment