Finalul de an şcolar sfidează criza şi goleşte buzunarele părinţilor

Sfârşitul anului şcolar, în special pentru elevii care încheie ciclul gimnazial şi liceal, nu ţine cont de criză. Părinţii elevilor, indiferent de venituri, fac sacrificii pentru ca odraslele lor să rămână cu amintiri de neuitat. „Trusoul” de absolvire este unul destul de costisitor şi în funcţie de bugetul fiecăruia poate ajunge şi la 1.000 de lei.

De la ţinuta de festivitate la cea de banchet, până la tradiţionalul coş cu flori, totul costă. De exemplu pentru un absolvent de clasa a VIII-a, părinţii au cheltuit aproape 1.000 de lei. „Albumul foto-170 de lei, costum, cămaşă, papion, curea, şosete şi pantofi-700de lei, masa de bachet-80 de lei, plus banii de flori şi atenţii de final de an-50 de lei. În total aproape 1.000 de lei”, relatează mama lui Vlad, un tânăr din Zalău, absolvent al clasei a VIII-a la Şcoala Simion Bărnuţiu. Potrivit acesteia, bani cheltuiţi pentru terminarea anului şcolar nu au fost foarte mulţi, având în vedere faptul că, ţinuta de la festivitatea de absolvire, o va purta şi la petrecerea de banchet. În cazul în care absolventul este o domnişoară, părinţii vor trebui să scoată din portmoneu câteva sute în plus. Pe lângă ţinuta cu care va participa la festivitatea de încheiere a anului şcolar, o tânără absolventă are nevoie şi de o rochie de bachet, coafor, poşeta, accesoriile, sau după caz manichura, pedichiura şi o nouă pereche de încălţăminte, sandale sau pantofi, care se se asoreteze la ţinuta de banchet. Şi pentru tinerii care îşi finalizează studiile liceale bugetul ajunge la aceeaşi sumă. Alegerea magazinelor pentru achiziţionarea ţinutei este un lucru foarte important, în ceea ce priveşte bugetul chetuielilor pentru final de an şcolar. Un costum, o rochie sau o pereche de pantofi, aceeaşi marcă-acelaşi producător, poate fi achiziţionat la preţuri diferite. De exemplu în magazinele cu „tradiţie” situate pe bulevardul Mihai Viteazul din Zalău, sau la magazinele din Cluj Napoca, un costum-variantă clasică, poate fi achiziţionat la circa 500 de lei, în timp ce la magazinele „mărginaşe”, fără notorietate, acelaşi produs poate fi cumpărat la jumătate de preţ sau chiar mai puţin.

Nici „grădinarii” nu se lasă mai prejos

Părinţii preşcolarilor care se pregătesc să părăsească grădinţa vor scoate din buzunare aproximativ 150 de lei. Şi la grădiniţe a început trendul albumului foto, a filmărilor video de la serbarea finală, a pozelor individuale dar şi a petrecerii pentru cei mici. Pentru toate acestea, familia unui preşcolar ajunge să cheltuie circa 150 de lei. „Album foto cu toţi colegii-40 de lei, poze individuale patru bucăţi de mărimea unui tablou-25 de lei, filmare video de la serbarea de final de an pe suport DVD-25 de lei, flori-25 de lei, pizza, suc, tort, pahare, farfurii de unică folosinţă, serveţele şi apă pentru petrecere-30 de lei”, spune Alina S., din Zalău, mama unei viitoare şcolăriţe. În cazul în care petrecerea micuţilor va fi organizată în afara grădiniţei, la o casă de petrecere de exemplu, părinţii preşcolarilor vor mai scoate din buzunar circa 10 lei, bani pentru închiriatul sălii. O oră, la o”căsuţe de petrecere”, este de 100 de lei.

Leave a Comment