Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în 4 mai, iar rezultatele oficiale arată că George Simion și Nicușor Dan s-au clasat în finala pentru Cotroceni. O primă noutate a acestor alegeri o reprezintă diferența dintre scorurile obținute de primii doi candidați. Aceasta este cea mai mare înregistrată în ultimii 35 de ani, întrucât Simion a obținut votul a 40,96% dintre români, în timp ce edilul Bucureștiului a obținut 20,99%.
Mai mult, o altă noutate o reprezintă devansarea celorlalți candidați din cursă de către liderul AUR în numeroase județe din țară, multe conduse de partidele aflate la guvernământ. Sălajul este „aurit” pentru prima dată de când a luat naștere partidul. Deși în plan local domină PSD, PNL și UDMR, Simion a reușit să obțină cele mai multe voturi și din partea sălăjenilor. Mai mult, acesta ocupă prima poziție în rândul votanților din mediul urban. Zalăul, oraș condus și de acum înainte de un edil al PSD, a fost câștigat de George Simion. Aceeași situație este observată și la Jibou, acolo unde primarul este parte din PSD. De altfel, în Șimleu Silvaniei, oraș condus de o administrație liberală, cei mai mulți i-au acordat votul candidatului Simion. În schimb, la Cehu Silvaniei, în preferințele votanților este Crin Antonescu, candidatul partidelor din coaliție.
Harta politică sălăjeană
Doi candidați au reușit se impună ca cei mai votați prezidențiabili în localitățile sălăjene. Dintre cele 61 de unități administrativ-teritoriale, 44 au fost câștigate de Simion și 17 de Antonescu. Trecând prin revistă alegerile anulate de anul trecut, Simion nu reușea să obțină prima poziție în niciun oraș sau comună.
Diferențe între alegerile din 2024 și 2025
În noiembrie 2024, harta Sălajului era dominată Kelemen Hunor, care de altfel a și câștigat alegerile în județ. De asemenea, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au reușit atunci să se impună, atât în rural, cât și în urban, iar Elena Lasconi obținea la acea vreme victoria în municipiul Zalău. Dacă partidele de coaliție au acumulat împreună un scor de aproape 49,5%, adică 46 de mii de voturi în alegerile precedente, în prezent, cu un candidat comun, au obținut 33,43%, însumând 30.703 voturi. Scăderea este una notabilă în rândul partidelor tradiționale. Mai mult, Simion obținea în primul tur al alegerilor din 2024 un scor de 11,64%, însumând un număr de 10,814 voturi și ocupând poziția a șasea în clasamentul județului. Doar că atunci, Călin Georgescu obținuse, la rândul său, un scor de 16,48%, însumând 15.311 sufragii și adjudecându-și poziția secundă în topul preferințelor votanților sălăjeni. După cum era de așteptat, alegătorii celor doi candidați s-au coagulat, iar popularitatea lui Simion a crescut semnificativ. În acest sens, liderul AUR s-a impus cu un scor de 34,21% în turul din 4 mai.
În ceea ce o privește pe Elena Lasconi, lidera USR până luni, și clasată în turul al doilea la alegerile de anul trecut, a simțit din plin deprecierea votanților și în Sălaj. Anul trecut, aceasta era votată de 11.648 de sălăjeni și clasată pe a cincea poziție în clasament, cu un scor de 12,54%. Acum, scăderea a fost una de 10%, obținând la alegerile de duminică doar 2,5% din sufragii. Tabloul rămâne aproape neschimbat în rândul localităților în care alegătorii au votat cu Kelemen Hunor în 2024, cu o populație preponderent maghiară.


Primul tur al prezidențialelor din 2019
În primul tur al alegerilor din 2019, opțiunile sălăjenilor erau evidente în favoarea partidelor tradiționale, Cele mai multe comune, Zalăul, Șimleu Silvaniei și Jibou erau câștigate de Klaus Iohannis, Doar candidatul liberalilor a obținut în acel an aproape 32 de mii voturi și domina în marea majoritate a unităților administrativ-teritoriale din județ. Mai mult, harta era completată de localitățile unde câștigase Kelemen Hunor, dar și de Viorica Dăncilă din partea PSD. De altfel, candidatul USR-PLUS, Dan Barna, obținuse un scor important, de aproape 15,5%, și câștiga cele mai multe sufragii obținute într-o singură comună.
