Votul pentru schimbare

Primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat, și de altfel, primele concluzii în urma acestui scrutin pot fi trasate. Votul de duminică a fost o exprimare vehementă a românilor împotriva acestui „sistem” împotriva căruia mai toți candidații și-au pliat discursurile politice din campanie.

Inclusiv sălăjenii pare că s-au mobilizat și au votat pentru o nouă culoare politică, mai puțin vizibilă în acest județ în rândul celorlalte alegeri. În localitățile în care partidele tradiționale obișnuiau să obțină voturi consistente, cetățenii au ales să-și exprime intențiile pentru o figură văzută ca fiind „nouă” în scena politică actuală. Cu atât mai mult, alții au avut de pierdut și pe aceste meleaguri, cum de altfel au pierdut mai peste tot în țară.

De remarcat în urma acestor alegeri este faptul că istoria primului tur din 2024 se repetă și de această dată. Candidatul susținut de trei partide, aflate în actuala coaliție de guvernare, nu a reușit să acumuleze voturile necesare pentru a avea unul dintre locurile calde pentru a intra în următoarea etapă a alegerilor prezidențiale. Cum Ciolacu a pierdut la mustață alegerile anul trecut, Crin îi calcă pe urme și a pierde duminică noaptea orice șansă de a intra în turul al doilea pentru Cotroceni.

Votul din 4 mai este unul de blam împotriva actualei clase politice, împotriva caracatiței atât de dezvoltate în mai toate instituțiile statului, dar și împotriva iresponsabilității și pregătirii deficitare a multor actori politici ai României. Se pare că în acești ani, voturile se îndreaptă tot mai mult spre oameni noi, spre independenți, dar și împotriva celor care blamează felul de a face politică în prezent. În acest context, nu este vorba doar despre izolaționism și despre Europa, ci este și despre schimbarea atât de mult râvnită de ce mai mulți. Și așteptările erau mari ca un astfel de scenariu să se împlinească, în ciuda încercărilor mai marilor statului de a aduce atât de multe modificări în plan electoral. Fie închiderea urnelor la o oră fixă în toate statele și în țară, fie impunerea noilor măsuri împotriva susținerii evidente a unui candidat politic sau aroganțele autorităților în materie electorală, toate acestea și-au pus amprenta în decizia românilor ce au votat la aceste alegeri.

Întreaga scenă politică e tot mai fragilă, parcă atârnă tot mai mult pe un fir de ață ce stă să se rupă în orice moment. Și aceasta este democrația la urma urmei, puterea unui popor tot mai unit pentru îndeplinirea unui ideal bine propus. Schimbarea. De aceasta este nevoie în acest moment.

Deși de aceasta avem nevoie cu toții, trebuie totuși să existe un echilibru și să fie menținute valorile proprii și externe care ne definesc, fără de care România nu s-ar situa la acest nivel în momentul actual.

Cum ultimii ani au fost marcați de o politică agresivă, marcată de măsuri șubrede și oameni neimplicați, cetățenii, la rândul lor, se trezesc și întorc cartea, sau mai bine spus, plătesc cu aceeași monedă. Acesta este semnalul de alarmă pentru revitalizare, pentru adevarata schimbare, până nu va fi prea târziu, atunci când forțe obscure vor acapara această țărișoară.

One Thought to “Votul pentru schimbare”

  1. COSTICA PRISACARIU

    In sfarsit un comentariu realist, echilibrat si o analiza in ton cu adevarul.Felicitari si succes in sprijinirea adevarului!!

Leave a Comment