Sute de exponate de la Muzeul din Iaz, obiecte de patrimoniu

Sute de exponate de la Muzeul din Iaz, obiecte de patrimoniu

Exponatele colectionate de Ligia Bodea in Casa Muzeu de la Iaz au fost inventariate de catre reprezentanti ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Actiunea a fost sustinuta de cercetatorul si etnologul Augustin Goia de la MET din Cluj si s-a derulat in perioada 4-6 noiembrie. Cu acest prilej au fost identificate si catalogate peste 500 de obiecte de imbracaminte si tesaturi realizate in perioada anilor 1880-1960. Specialistii etnologi au inregistrat si fotografiat toate obiectele adunate de Ligia Bodea din satul natal si din imprejurimi. Muzeografii intentioneaza sa stabileasca valoarea exponatelor si sa le inscrie in lista obiectelor de patrimoniu, deoarece cea mai mare parte a acestora au aceasta calitate.

Obiectele din Casa Muzeu de la Iaz au starnit si interesul specialistilor din cadrul Muzeului Taranului Roman de la Bucuresti, care intentioneaza sa promoveze si sa introduca muzeul de la Iaz in circuitul unitatilor muzeale satesti din Romania.

Ligia Bodea din satul Iaz, comuna Plopis este cea mai tanara colectionara si pastratoare de obiecte de arta populara din Salaj. In urma cu peste sase ani, cand abia a implinit varsta de 12 ani, a decis sa realizeze in casa bunicii un muzeu al satului, cu obiecte vechi pastrate de la bunici si strabunici sau colectionate din comunitatea in care locuieste. Muzeul cuprinde sute de exponate: obiecte de uz gospodaresc, mobilier taranesc, razboi de tesut, vase de ceramica, perne, sterguri, presuri, costume populare si icoane.

Leave a Comment