Începe bătălia pentru locurile libere de la catedră

Începe bătălia pentru locurile libere de la catedrăLa nivelul judeţului Sălaj a fost încheiată acţiunea de preluare a dosarelor pentru concursul de titularizare pentru posturile libere din învăţământul preuniversitar. Viorel Lungu, inspector de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, ne-a declarat că s-au înscris pentru această competiţie 660 de candidaţi. Dintre aceştia, doar 453 de candidaţi vor participa la concursul de titularizare din 13 iulie, marea lor majoritate fiind absolvenţi promoţia 2010-2011. Celelalte dosare sunt pentru profesori care solicită detaşare pe post, suplinire sau continuitate. Examenele se vor susţine la Colegiul Naţional Silvania Zalău, în 13 iulie, cadidaţii pot intra în sala de concurs în intervalul orar 8.00-9.00. Subiectele vor fi realizate şi trimise de la Ministerul Educaţiei, iar supravegherea se va face cu camere video.

Cinci profesori luptă pentru un loc la concursul de titularizare

Anul acesta la titularizare vor concura cinci persoane pentru un post, în timp ce anul trecut, concurenţa a fost de şase pe un post. În acest an, atât numărul dosarelor depuse, cât şi cel al locurilor libere este mai mic decât anul trecut. În vara lui 2010 au fost înregistrate peste 770 de dosare pentru 121 de locuri în învăţământ. Diminuarea posturilor la catedră a fost motivată de reprezentantul ISJ prin aceea că a scăzut numărul de copii, au fost comasate unităţi de învăţământ şi a crescut norma didactică de la 16 la 18 ore. Aferent celor 1.400 de cadre didactice care au avut norma didactică de 16 ore şi au trecut la 18 ore, au dispărut 150 de posturi.

Tinerii, interesaţi de posturi de educatori şi învăţători

Cele mai multe solicitări de posturi, 53, sunt pentru educatoare (în limba română), pentru cele nouă posturi titularizabile. Urmează în ordine descrescătoare cererile pentru: învăţător în limba română 44 de solicitări pentru 9 posturi titularizabile; profesor de geografie – 38 de solicitări pentru un singur post cu dublă specializare (geografie-istorie); psihopedagogie specială-33, pentru un post şi trei de consiliere; profesor de limba engleză-32 de cereri la 3 locuri libere, limba şi literatura română-30 de dosare depuse pentru 4 posturi; educatoare în limba maghiară-26 de solicitări şi niciun post vacant; învăţătoare în limba maghiară-26, pentru niciun post; istorie-22 de cereri pentru două locuri; matematică-22 de solicitări pentru 11 posturi; educaţie fizică şi sport-21, pentru un loc; consiliere-19, pentru 3 locuri libere; biologie -15 pentru un post cu dublă specializare biologie-geografie; chimie-11; franceză-9; fizică-7; educaţie muzicală-6.

Zile de foc pentru viitorii dascăli

Rezultatele concursului de titularizare din 13 iulie se vor afişa la CNS şi la sediul ISJ în data de 18 iulie. Contestaţiile se pot depune în zilele de 18 şi 19 iulie la ISJ, iar soluţionarea lor se va face până în 20 iulie, pentru ca rezultatele finale să fie afişate în 21 iulie, în aceleaşi localţii. După această dată se vor emite deciziile de repartiţie pe post până în data de 5 august. Din cele aflate de la Viorel Lungu, va mai exista o etapă de repartizare a candidaţilor care au obţinut nota la concurs peste 7 şi care găsesc posturi neocupate în alte judeţe. Ei se pot înscrie pentru acestea în perioada 27-28 iulie, iar şedinţa publică de repartizare pe post va avea loc în 29 iulie. Candidaţii care nu şi-au depus dosarele pentru detaşare, suplinire sau continuitate pot s-o facă în intervalul 1-2 august. Tot în aceeaşi perioadă se face şi revalidarea fişelor de înscriere pentru candidaţii care s-au înscris la concursul din 13 iulie şi nu au luat minim nota 5. Cei care nu au studii corespunzătoare postului, necalificaţii, pot depune cerere de înscriere în zilele de 1 şi 2 august. Concursul pentru cei calificaţi se organizează în data de 3 august cu proba practică şi în 4 august cu susţinerea interviului. Pentru cei necalificaţi, proba scrisă va avea loc în 3 august, iar interviul în 4 august. Rezultatele celor două concursuri se vor afişa în 5 august la ISJ, iar depunerea constestaţiilor, rezolvarea lor şi afişarea notelor va avea loc în 5 şi respectiv în 8 august. În perioada 22-31 august sunt programate şedinţele publice de repartizare pe post pentru titularii detaşaţi, pentru cei care solicită continuitate şi pentru suplinitori (şi pentru cei necalificaţi). Tot în această perioadă vor fi repartizaţi pe posturi profesorii pensionari. În anul şcolar 2010-2011 în Sălaj au fost 40 de norme didactice ale pensionarilor, faţă de 80 de norme didactice câte erau în anul şcolar 2009-2010.

Leave a Comment