Tipuri de grătare pentru exterior – care este cel mai potrivit pentru tine?

Temperaturile ridicate, ploile scurte și copacii înfloriți înseamnă un singur lucru: vara este chiar aici. Și în timp ce deja visăm la zilele lungi și însorite petrecute în aer liber, în grădină, sorbind o băutura rece și savurând o nouă lectură pe plajă, știm cu toții ce înseamnă cu adevărat vara: sezonul grătarelor. Fie că sunteți începător sau vă considerați un maestru experimentat al grătarului, acum este un moment bun pentru a începe să vă gândiți la echipamentele necesare pentru a pregăti un grătar în aer liber.

Alegeți grătarul potrivit

Tipul de grătar pe care ar trebui să îl achiziționați depinde de o serie de factori, spațiul de care dispuneți pentru a-l depozita, de aromele pe care doriți să le impregnați alimentelor pe care le gătiți, timpul și atenția pe care doriți să le acordați gătitului și bineînțeles, gradul de experiență pe care îl aveți. Există trei tipuri principale de grătare pentru grădină: cu gaz, cu cărbuni și grătare electrice. Iată câteva noțiuni de bază pe care ar trebui să le cunoașteți despre fiecare.

Grătar cu gaz

Grătarele pe gaz sunt cele mai populare și mai comercializate tipuri de grătare. Ceea ce le face atât de grozave este faptul că se încălzesc destul de repede; acest lucru vă permite să pregătiți cu ușurință orice fel de carne, de pui, de porc, pește sau chiar legume. Dezavantajul grătarului pe gaz este că, în general, sunt mai scumpe și nu au aceeași putere precum grătarul tradițional cu cărbune. De asemenea, veți obține mai puțin din aroma tipică de grătar.

 

Există două tipuri de grătare pe gaz, diferența dintre cele două este dată de tipul combustibil pe care-l folosesc: gaz natural sau propan. Ambele tipuri de grătare sunt versatile, convenabile și eficiente. Sunt perfecte pentru începători deoarece sunt foarte ușor de utilizat.

 

  • Grătarele cu propan sunt mai ușor de mutat și de transportat dintr-o locație în alta. Acest lucru se datorează faptului că propanul este păstrat în rezervoare. Dezavantajul este că va trebui să reumpleți rezervorul din când în când.
  • Grătarele cu gaz natural au o alimentare nelimitată cu combustibil, dar necesită instalarea unei conducte de gaz natural de la grătar până la instalația de gaz a casei (ceea ce le limitează mobilitatea).

 

Grătar cu cărbuni

Dacă aveți ceva mai mult timp la dispoziție și nu vă deranjează să vă murdăriți mâinile, un grătar clasic cu cărbuni ar putea fi cel mai potrivit. Acestea sunt ideale pentru bucătarii experimentați. Pentru a le folosi, veți avea nevoie de o cantitate generoasă de cărbune, pe care îl puteți cumpăra de la magazin. În ceea ce privește gustul, nimic nu întrece aspectul și gustul distinctiv al preparatelor gătite pe grătarul cu cărbuni. Cu toate acestea, durează mai mult timp să se încălzească (cel puțin 30 de minute) și se curăță mai greu.

Grătarele cu cărbuni sunt, de obicei, cea mai ieftină opțiune de grătar și pot fi folosite pentru a frige atât direct (puteți frige direct pe cărbuni), cât și indirect (dacă împingeți cărbunii într-o parte, veți putea găti alimentele mai încet) și pot fi folosite chiar și pentru a afuma alimentele.

 

Grătar electric

Aceste tipuri de grătare sunt destul de versatile, deoarece le puteți folosi în interior sau în exterior. Nu scot fum ca celelalte grătare menționate anterior și, bineînțeles, sunt alimentate cu energie electrică. De obicei, sunt mai mici decât grătarele pe gaz, pe lemne sau pe cărbune.  Datorită dimensiunilor mai mici și lipsei cărbunelui/gazului, grătarele electrice sunt o opțiune excelentă pentru cei care locuiesc în apartamente sau în locuințe cu spațiu exterior limitat.

Avantajele acestui model sunt: simplitatea funcționării, design modern și o serie de funcții suplimentare.

Nu uitați de accesoriile pentru grătar

Atunci când pregătiți alimente la grătar, aveți nevoie și de cuțite, clești, furculițe și alte ajutoare specifice. Sunt disponibile diverse kituri care conțin tot ceea ce are nevoie un adevărat  „maestru al grătarului”. Dacă intenționați să pregătiți un grătar în afara casei, mesele pliante pentru grătar sau coșurile de picnic pot fi, de asemenea, un ajutor practic.

 

 

 

 

One Thought to “Tipuri de grătare pentru exterior – care este cel mai potrivit pentru tine?”

  1. […] Temperaturile ridicate, ploile scurte și copacii înfloriți înseamnă un singur lucru: vara este chiar aici. Și în timp ce deja visăm la zilele lungi și însorite petrecute în aer liber, în grădină, sorbind o băutura rece și savurând o nouă lectură pe plajă, știm cu toții ce înseamnă cu adevărat vara: sezonul grătarelor. Fie că sunteți începător sau vă considerați un maestru experimentat al grătarului, acum este un moment bun pentru a începe să vă gândiți la echipamentele necesare pentru a pregăti un grătar în aer liber. Alegeți grătarul potrivit… Citeste mai mult […]

Comments are closed.