La Șimleu Silvaniei: ȘAH – Cupa „24 IANUARIE”

Motto: „Într-o zi îi dai tu adversarului o lecție, a doua zi e rândul tău să primești o lecție. Cam acesta este șahul”.
Bobby FISCHER (1943 -2008), fost campion mondial la șah

Cu prilejul sărbătoririi a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Silvania ” Șimleu Silvaniei, au organizat competiția șahistă Cupa „24 IANUARIE”, pentru elevi din școlile gimnaziale. Concursul s-a desfășurat, marți, 21 ianuarie 2020, în Centrul de Documentare și Informare al școlii amintite. Au participat 54 de elevi, fete și băieți, din școlile șimleuane, precum și din localitățile Nușfalău și Valcău de Jos, sportivi ambițioși și dornici de a ajunge cât mai sus în ierarhia „sportului minții”. În concordanță cu tragerile la sorți individuale pentru cele trei categorii de întrecere, s-a jucat în „sistem eliminatoriu”, la 18 mese de șah.
Deși unii dintre elevi sunt la început de drum în acest joc sportiv, micii șahiști au dat dovadă de multă determinare pentru atingerea obiectivului propus, ocuparea unui loc pe podiumul de premiere. Ca atare, au fost și unele partide aprig disputate, palpitante, cu interesante răsturnări de situații, mai ales, finala dintre Ionuț Pop și Tudor Purghe.
La deschidere competiției, în discursul său, prof. Angela Maria Lipo – directoare a Școlii Gimnaziale „Silvania” a spus: „(…) Vă felicit, încă de la început, pentru că astăzi ați ales să fiți prezenți, aici, și să participați la această competiție a minților luminate! Vreau să-i felicit pe toți cei care fac posibile astfel de competiții! (…) Fiecare eveniment din istoria poporului nostru, din istoria țării noastre, este marcat și aici, în Cabinetul de Documentare și Informare al școlii noastre, de voi, cei care doriți să vă scrieți istoria așa, negru pe alb, alb pe negru. Îi mulțumesc domnului Iván, care este antrenorul multora dintre voi! (…) Profesorii noștri de sport, doamna Mirela de la Școala Silvania și domnul profesor de la Școala Maghiară, sunt întotdeauna coechipieri și pioni importanți pe această tablă de șah. Domnul profesor Marin Ștefan, prezent aici, cum știți, scrie istorie și veți vedea că, și de această dată, acest eveniment va fi consemnat în ziarul Magazin Sălăjean și, dacă ați urmărit, inclusiv în presa națională, la Tribuna Învățământului, în care a apărut articolul despre Cupa 1 Decembrie 2019. Eu îi felicit pe părinți, pe bunici, pentru că procentul bunicilor este tot mai mare la aceste competiții! Vă mulțumesc, tuturor și vă urez succes, podiumul vă așteaptă! (…)”.
De asemenea, în alocuțiunea sa, prof. Mariana Ghile – director adjunct al Școlii Gimnaziale „Silvania” spunea: (…) Tot timpul mi-am dorit și eu o cupă frumoasă ca aceasta, și vă invidiez pe unii dintre voi, care plecați de aici așa, triumfători. În același timp, aveți toată aprecierea mea, a noastră, de faptul că mintea voastră lucrează atât de bine, aveți minți sclipitoare, așa se spune că, șahul este sportul minții. (…) Vă urez succes, tuturor!”.
Ajungând la mijlocul acestui eveniment sportiv, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei, zicea : „(…) Mă bucur că marcați acest eveniment important de 24 Ianuarie, care este sărbătoare pentru noi. Prin această competiție de șah, care deja este tradițională, așa cum ați făcut-o de fiecare dată, eu vă mulțumesc că participați și că folosiți acest sport al minții care vă face ca, în viitor, lucrurile să le înțelegeți mai bine și mai ușor. (…) Felicitări tuturor, și celor care au câștigat deja, și celor care au pierdut! Este o competiție și întotdeauna trebuie să aspirăm spre mai bine și mai mult, dacă se poate, spre locul întâi. Vă mulțumesc dumneavoastră, pentru că v-ați întrerupt din timp și vă ocupați de această activitate și, nu în ultimul rând, domnului Iván pentru că o face tot timpul și cu pasiune.(…)”.
În plus, profesoara Mirela Lazăr a vorbit, succint, despre competiție și concursurile viitoare. A mulțumit pentru prezența primarului Cătălin Țurcaș, precum și a conducerii Școlii „Silvania” și a urat succes tuturor elevilor!
Juriul de concurs a fost format din profesorii: Mirela Lazăr – Școala Gimnazială „ Silvania” și Lázár Zoltán – Școala Gimnzială „Báthory István”, învățătoarea Adriana Bonțe – Școala Gimnazială „Silvania” și instructorul sportiv Iván Vasile – pensionar.
Cei mai buni șahiști au fost declarați:
– clasele pregătitoare – I: locul 1. Bokor Vivien – Școala „Báthory István” și Conrad Pop – Școala Gimnazială Nușfalău; locul 2. Patric Berar – Școala „Silvania”; locul 3. Alexandru Bede – Școala „Silvania” și Szabó Armin – Școala „Báthory István” – ambii, la egalitate;
-clasele II – IV: locul 1. Raisa Șandor – Școala Gimnazială Valcău de Jos și Veres David – Școala „Bathory Istvan”; locul 2. Magyar Sora – Școala „Báthory István” și Daniel Andor – Școala „Silvania”; locul 3. Cezara Purghae – Școala „Horea” și Andrei Brisc – Școala „Silvania;
-clasele V – VIII: locul 1. Maria Pop – Școala „Silvania” și Tudor Purghe – Școala „Horea ; locul 2. Andreea Balla și Ionuț Pop – ambii, Școala „Silvania”; locul 3. Diana Dragoș și Antonio Bonțe – ambii, Școala „Silvania”.
Cel mai „tânăr participant” a fost elevul Józsa PatricK – Școala „Silvania”.
Acestora li s-au înmânat diplome, cupe și medalii, alături de binemeritatele felicitări, în aplauzele celor prezenți. De asemenea, organizatorii au oferit tuturor elevilor participanți dulciuri, sucuri și apă minerală.
FELICITĂRI, TUTUROR!

Prof. Marin ȘTEFAN

Leave a Comment