Veste neplăcută pentru femeile care vor să se pensioneze

După ce în urmă cu aproximativ trei luni, Guvernul anunţa faptul că are în plan să crească vârsta de pensionare a femeilor, la începutul acestei săptămâni, ameninţarea s-a concretizat. Femeile se vor pensiona la aceeaşi vârstă cu bărbaţii, adică la 65 de ani!

Sălăjencele care aşteaptă vârsta de pensionare, 63 de ani, pentru a putea solicita dreptul la pensie trebuie să-şi ia adio de la acest gând. Guvernanţii au pregătit o nouă “supriză” femeilor care se află în pragul pensionării. Din 2015, vârsta de pensionare a acestora va creşte cu doi ani, de la 63 cât este în prezent, la 65 de ani, fiind egală cu cea a bărbaţilor. Noul proiect de lege privind egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Muncii până în data de 18 noimbrie 2013, unde persoanele interesate pot consulta proiectul şi în acelaşi timp pot trimite guvernaţilor sugestii sau propuneri referitoare la această decizie. Creşterea vârstei de pensionare la femei, ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2015, iar egalizarea va fi realizată pentru susţinerea reformei pensiilor prin promovarea şanselor de angajare a lucrătorilor vârstnici. Egalizarea este justificată ca o încurajare a prelungirii vieţii active. Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, în prezent, legislaţia în vigoare, mai precis Legea 263/2010, prevede ca pensia pentru limita de vârstă, cunoscuta ca “cea de bătrâneţe”, să se acorde femeilor, la vârsta de 63 de ani, iar bărbaţilor la vârsta de 65 de ani. Pensia pentru limita de vârstă poate fi solicitată şi dobândită doar de asiguraţii care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare – 15 ani, realizat în sistemul public. Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii CJP Sălaj, în acest an, peste 600 de persoane s-au adresat instituţiei în vederea solicitării dreptului la pensiei, din care peste 450 de persoane au solicitat dreptul pentru pensia la limită de vârstă.

Alte articole

2 Thoughts to “Veste neplăcută pentru femeile care vor să se pensioneze”

  1. Anonim

    propun pensionarea femeii la maximum 58 ani si acordati bonus femeii care a nascut copii voi nu va puteti imagina cu ce efort se poate mentine;, educa o familie?? CEAUSESCU a crescut si prin aceste masuri natalitatea

  2. Zălăuan

    Auzi Augusta, vezi că ai încurcat anii.
    Femeile se vor pensiona la 65 de ani în 2035, nu în 2015.

Leave a Comment