Sute de copii sălăjeni primesc alocaţii europene

Copiii sălăjenilor plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia, lunar, de contravaloarea unor alocaţii sau indemnizaţii “europene” mult mai mari decât în ţară. În unele cazuri, suma pe care o primeşte un astfel de beneficiar poate ajunge şi la peste 1.000 de euro lunar.

Fie că au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copiii sălăjenilor pot primi lunar contravaloarea alocaţiei din ţara în care părinţii lor muncesc. Sumele de bani pot fi primite atât în România cât şi în străinătate, în funcţie de opţiunea părinţilor. Potrivit unor informaţii furnizate de Agenţia Judeţeană de Inspecţie şi Prestaţii Sociale (AJPIS) Sălaj, instituţia care se ocupă cu plata tuturor prestaţiilor sociale, primul pas care trebuie făcut pentru a beneficia de această prestaţie este începerea procedurii din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea, adresându-se instituţiei competente. Mai exact, lucrătorul se va adresa instituţiei competente aflate în ţara unde acesta lucrează, sau agenţiei din localitate, va completa un formular denumit şi cunoscut ca “formular european”, prin care poate solicita plata atât în România cât şi în străinătate. În urma depunerii cererii, instituţiile vor face schimb de informaţii pentru a verifica autenticitatea înscrisurilor din formulare, după care vor fi aprobate pentru plată. Potrivit AJPIS Sălaj la finalul lunii septembrie au fost înregistraţi 278 de sălăjeni beneficiari de prestaţii sociale europene. Cei mai mulţi care beneficiază de aceste drepturi sunt lucrători în: Germania – 124, Italia – 79, Spania – 39, Austria -17, Franţa – 6, Ungaria – 6, Danemarca – 6, Irlanda -2 şi Norvegia, Suedia, Elveţia câte un beneficiar. Beneficarii sălăjeni de prestaţii sociale nu primesc doar alocaţii, ci şi indemnizaţii pentru creşterea copilului, indemnizaţii pentru creşterea copilului cu handicap sau stimulentul lunar.

Cuantumul alocaţiilor şi al indemnizaţiilor în UE

Cuantumul alocaţiilor europene diferă de la un stat la altul şi se acordă conform legislaţiei fiecărui stat în care lucrătorul român munceşte. În timp ce în România cuantumul alocaţiei lunare este de 42 de lei pentru copii cu vârsta de peste de doi ani, respectiv 200 de lei lunar pentru copiii cu vârsta de până în doi ani , în Italia echivalentul alocaţiei de stat pentru copii este de 124 de euro lunar, în Olanda 63 de euro lunar, iar în Germania aceasta ajunge la 154 de euro.
În privinţa echivalentului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în România, mamele primesc indemnizaţii lunare cuprinse între 600 şi 1.200 de lei, respectiv 3.400 de lei în funcţie de opţiuni şi venituri în timp ce în Belgia mamele primesc lunar peste 680 de euro dacă stau acasă să-şi crească micuţii timp de un an. De exemplu, în Danemarca se acordă o indemnizaţie anuală de creştere a copilului în valoare de peste 1.000 de euro până la împlinirea vârstei de nouă ani a copilului. În Austria, indemnizaţia este fixă, de 14,53 euro, zilnic, până la vârsta de 30 de luni a copilului. În Ungaria, indemnizaţia se acordă până la vârsta de doi ani şi reprezintă 70 la sută din media veniturilor brute zilnice realizate în anul anterior naşterii copilului, suma minimă fiind de 356 de euro.

Alte articole

One Thought to “Sute de copii sălăjeni primesc alocaţii europene”

  1. Anonim

    În urma depunerii cererii, instituţiile vor face schimb de informaţii pentru a verifica autenticitatea înscrisurilor din formulare, după care vor fi aprobate pentru plată. ”
    Mergeti si depuneti cerere si veti vedea cum sunteti tratat de catre persoana responsabila. Nici nu iti vine sa intrebi ceva. Te pune pe tine sa iti aduci formularul E411 din Germania sau alta tara.

Leave a Comment