Italienii, maghiarii şi moldovenii, cei mai mulţi străini cu drept de rezidenţă în Sălaj

 

Numărul străinilor din Sălaj a înregistrat o uşoară creştere în anul 2013, potrivit datelor Biroului de Imigrări al judeţului. În schimb, s-a observat o scădere constantă a cererilor pentru eliberarea autorizaţiilor de muncă. În ultima perioadă s-a constatat o scădere importantă a cererii forţei de muncă la nivel judeţean, situaţie în care angajatorii s-au orientat spre forţa de muncă autohtonă, criza economică având repercusiuni importante asupra dezvoltării proiectelor de investiţii derulate în principal de cei doi mari operatori economici din judeţ, Tenaris şi Michelin”, a explicat comisarul Nicolae Pavel, şeful Biroului de Imigrări Sălaj. Potrivit acestuia, în anul care tocmai s-a încheiat, au fost depuse 11 cereri pentru eliberarea de autorizaţii de muncă, din care nouă au fost admise, iar două au fost respinse, întrucât nu îndeplineau condiţiile legale.
Astfel, la sfârşitul anului 2013, figurau în baza de date 843 de străini, proveniţi din 43 de state, cu doar opt mai mulţi de perioada similară a anului precedent. Cei mai mulţi cetăţeni străini aflaţi în judeţul Sălaj provin din Italia, 216, urmaţi de cei din Ungaria, 209, Republica Moldova, 50, Franţa, 36, Spania, 24, şi SUA -19.
Totodată, potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2013, din cele 21 de invitaţii depuse au fost admise 17, întrucât patru nu au prezentat garanţii că vor părăsi teritoriul României după expirarea dreptului de şedere conferit prin viza. În perioada menţionată, au mai fost înregistrate 45 de cereri pentru obţinerea dreptului de şedere temporară, mai puţine cu şapte faţă de anul precedent şi două pentru obţinerea dreptului de şedere pe termen lung. Ca urmare, au fost emise 44 de permise de şedere, 15 cărţi de rezidenţă pentru cetăţenii UE/SEE şi Confederaţiei Elveţiene şi membrii de familie ai acestora şi 101 certificate de înregistrare a rezidenţei pentru cetăţenii UE/SEE şi Confederaţiei Elveţiene.
Anul trecut au fost depistaţi, în Sălaj, 14 cetăţeni străini cu şedere ilegală. Potrivit datelor primite de la şeful Biroului de Imigrări Sălaj, Nicolae Pavel, din total acestora, şase au fost puşi în legalitate, iar opt au fost îndepărtaţi de pe teritoriul României. “În anul 2013 au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, din care cinci au fost avertismente şi 12 au fost amenzi, în valoare totală de 4.500 de lei”, a completat Pavel.

Alte articole

Leave a Comment