În Sălaj, furturile de autovehicule rămân în palmaresul infractorilor

Furturile de și din autovehicule reprezintă fapte încă prezente în agenda de lucru a infractorilor. Fie că se bazează pe experiență sau perspicacitate, fie fac uz de neatenția de care conducătorii auto dau dovadă, hoții de autovehicule continuă să aducă pagube și stres în rândul proprietarilor sălăjeni.

Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții IPJ Sălaj la solicitarea Magazin Sălăjean, anul trecut, în judeţul Sălaj, au fost sesizate 39 de furturi de autovehicule. Faptele au fost comise în mai multe localităţi de pe raza judeţului: Şamşud, Derşida, Bobota, Sărmăşag, municipiul Zalău etc. Din totalul furturilor, 12 au fost comise în mediul urban şi 27 în cel rural. În 35 de cazuri autorii au fost identificați și prinși de polițiști, maşinile fiind, totodată, recuperate; în trei cazuri maşinile au fost găsite şi se continuă cercetările pentru identificarea autorilor, iar într-un caz se administrează, în continuare, probatoriul. În perioada 1 ianuarie – 31 mai, au fost sesizate nouă furturi de autoturisme. Faptele au fost comise în mai multe localităţi din judeţ: Crasna, Jibou, Năpradea, Agrij, municipiul Zalău. Din totalul furturilor, două au fost comise în mediul urban şi şapte în mediul rural. În opt cazuri autorii au fost identificați şi autoturismele recuperate, iar în cel de-al nouălea caz, autoturismul a fost găsit şi se continuă cercetările pentru identificarea autorului/autorilor.

Adolescenții, tot mai atrași de aceste practici

La sfârșitul lunii ianuarie, un bărbat a sesizat Poliția, prin apelul de urgență 112, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras autoutilitara care se afla parcată în fața locuinței, din Șimleu Silvaniei. La momentul comiterii faptei, mașina era închisă, dar neasigurată (cheile erau în bord), iar în aceasta se aflau mai multe bunuri (truse de scule, flex, rotopercutor etc.).Polițiștii sălăjeni au luat legătura cu polițiștii din județele limitrofe, autoutilitara fiind oprită pentru control de către poliţiştii din Bihor, în localitatea Biharia. La volan se afla un tânăr de 19 ani, din comuna Bobota, care nu avea permis de conducere. Autoutilitara și bunurile au fost recuperate și restituite părții vătămate. În baza ordonanţei de reţinere emisă de poliţişti, tânărul a fost reţinut şi depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj. Un alt furt a avut loc în Cehu Silvaniei. Poliţiştii din cadrul Formaţiunii de Investigaţii Criminale Cehu Silvaniei au continuat cercetările într-un dosar penal privind infracţiunile de conducere fără permis şi furt în scop de folosinţă, fapte comise în urmă cu câteva luni, în localitatea Motiş. Un bărbat din judeţul Maramureş a sesizat Poliţia despre faptul că în timp ce se afla în vizită la o rudă, în localitatea Motiş, persoane necunoscute i-au sustras autoturismul şi suma de 1.600 lei, bani care se afla în autoturism.

Verificările efectuate de poliţişti au dus, o zi mai târziu, la identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptei. Este vorba despre doi adolescenţi, de 16 ani, unul din judeţul Bihor şi unul din judeţul Maramureş. Din cercetări s-a stabilit că autoturismul a fost condus de adolescentul din Bihor. La momentul comiterii faptei, autoturismul se afla parcat în curte, dar neasigurat. Maşina a fost găsită pe raza localităţii Sălsig, din judeţul Maramureş, iar din bani a fost recuperată suma de 500 de lei. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunile de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi furt în scop de folosinţă, fapte prevăzute de Codul Penal. 

Furturile din autovehicule

În anul 2019 au fost sesizate pe raza județului Sălaj, 149 de furturi din auto, dintre care 102 au fost comise în mediul urban şi 47 în rural. În peste 60 la sută din cazuri, persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost deja identificate. Din totalul furturilor din autoturisme, 85 au fost comise în municipiul Zalău (cele mai multe fiind comise în cartierul Dumbrava). Multe infracțiuni de furt din autovehicule sunt comise sub impulsul momentului, hoții profitând de un geam deschis sau bunuri de valoare lăsate la vedere în autovehicule. De asemenea, în primele cinci luni ale anului în curs au fost sesizate 44 de furturi din auto, din care 21 au fost comise în mediul urban şi 23 în rural. În 31 la sută din cazuri, persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost deja identificate. Din totalul furturilor din autoturisme, 18 au fost comise în municipiul Zalău. 

Măsuri recomandate pentru a ține hoții la distanță

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care dețin autoturisme, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj vin cu o serie de măsuri care trebuiesc luate pentru ca proprietarii să nu își găsească autoturismul spart, cu încuietorile distruse sau cu bunuri lipsă din acesta. ”Eliminaţi pe cât posibil tentaţia! Nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare (genţi, serviete, portofele, telefoane mobile, sisteme de navigaţie GPS), care să-i atragă pe hoţi”, precizează polițiștii. De asemenea, portierele autoturismului trebuie încuiate, chiar dacă lipsiți doar câteva minute, iar actele nu trebuie lăsate în maşină. Închideți complet toate geamurile. Polițiștii mai recomandă instalarea unui sistem de alarmă pe autovehicul, care  este folositor şi împotriva furtului autovehiculului. Dacă totuși se întâmplă aveți parte de o astfel de situație neplăcută, în care ați găsit mașina spartă, primul lucru pe care îl faceți este să sunați la Poliție. ”Nu atingeți autovehiculul, pentru a nu distruge eventuale probe ce-i pot conduce pe polițiști către autor”, au adăugat polițiștii sălăjeni.

 

 

Leave a Comment