Copiii vor primi alocațiile mărite: rămânem în continuare cu cele mai mici sume din UE

Majorările privind alocațiile copiilor au intrat în vigoare începând din luna aprilie, după ce au fost adoptate de Guvern în luna februarie, drepturile bănești aferente lunii trecute fiind acordate începând din această lună. Parlamentarii au votat un amendament al PNL la bugetul de stat care prevedea majorarea alocaţiei copiilor. Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii este, așadar, în prezent, de 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități, de 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru cei care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora. Alocația este de 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu dizabilități. 

În județul Sălaj, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) figurează 4.132 copii cu vârsta de până la 2 ani și 39.642 copii cu vârsta între 2 şi 18 ani. Peste 3,6 milioane de copii beneficiază de alocațiile oferite de stat. Româia se află la coada topului privind cuantumul alocațiilor pentru copii din toată Uniunea Europeană.

În majoritatea ţărilor europene, alocaţia este de peste 100 de euro, în medie aproximativ 500 de lei în bani românești, în vreme ce la noi, e de peste patru ori mai mică.  Cele mai mari alocaţii sunt în Olanda, unde elevii încasează lunar 273 de euro. Pe locul al doilea, se află Luxemburg, cu 265 euro lunar pentru fiecare copil iar pe locul III Italia, cu 258 de euro. În Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro pentru un copil, în funcţie de numărul de minori din familie.

Germania plăteşte câte 164 euro, iar în Finlanda pornesc de la 104 euro pe lună pentru primul copil și ajung până la 189 de euro pentru al cincilea copil dintr-o familie.

 

 

 

Leave a Comment