Contorul “inteligent” – o altă pacoste pe capul consumatorilor

Consumatorii care refuză contorul inteligent riscă să fie deconectați de la rețea

Una din cerinţele Uniunii Europene (UE) privind energia, prevede faptul că, până în anul 2020, vom fi obligaţi în calitate de consumatori să avem în dotarea gospodăriei contoare “inteligente” pentru energie electrică, gaz metan şi energie termică. Segmentul energiei electrice este primul care se încadrează în această “tehnologie de ultimă generație” implementată pe banii celor mulți și mai puțin bogați, iar obligaţia de a avea un contor „inteligent” se axează mai mult pe acest tip de energie. Prin urmare, dacă anul trecut discutam de o probabilitate, în prezent este o certitudine faptul că în doi ani și jumătate, independent de voința noastră, la ușa casei sau a apartamentului ne vor fi instalate aceste contoare care au stârnit deja nu doar controverse, ci și procese în instanță, în mai multe țări din Uniunea Europeană. Decizia este, fireşte, la nivel UE, fiind luată la presiunea marilor distribuitori – jucătorii de pe piața energetică -, cei care vor mai avea încă o sursă de profit, pe lângă celelalte existente deja.

Astfel încât, conform normelor Comisiei Europene privind “contorizarea inteligentă pe electricitate”, până în anul 2020 (termenul se pare că a fost prelungit, în unele cazuri, până în 2026) trebuie montate în casele europenilor, inclusiv ale românilor, aproape 200 de milioane de aparate. Problema se pune atunci când vorbim de eficienţă şi economie în buzunarul consumatorului, lucruri care stau, cel puțin teoretic, la baza raţiunii introducerii acestor aparate de care clienții chiar nu duceau lipsă.

Conform estimărilor, economiile vor fi “între 20 şi 650 de euro”, însă nimeni nu a specificat faptul că presupusa economie ar putea rezulta în urma utilizării acestui aparat timp de minimum zece ani, atât cât este garantat de producătorul – parte și el – din grupul de profitori de pe urma acestui Ordin. Nici specialiştii nu au stat pe gânduri şi s-au pus pe testat şi măsurat, astfel încât, în urma verificărilor s-a ajuns la concluzia că aceste aparate costisitoare şi (până la proba contrarie) inutile, în opinia majorității consumatorilor, ar putea fi eficiente doar în cazul locuinţelor cu un consum mai mare de 8.000 kWh. Pentru consumatorul obişnuit, efectul este zero, mai puțin paguba, singura care este pe “plus”.

 ANRE a pregătit terenul din timp: după “factorul educativ”, a apărut obligația

Reprezentanții Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) declarau anul trecut: “În cele din urmă, acest lucru va încuraja consumatorii să conserve energia şi să optimizeze consumul”, în sensul că va modifica reacţia faţă de cererea în creştere, prin educarea consumatorilor pentru reducerea consumului la vârf de sarcină”. La nivel european, dacă înmulţim numărul de contoare impuse, adică aproximativ 195,6 milioane de aparate, cu preţul de 77 de euro, cel mai mic cost vehiculat de Comisia Europeană, ajungem la 15 miliarde de euro, bani care vor fi plătiţi de consumatori. Jucătorii de pe piața energiei au început așadar, încă de anul trecut, să facă presiuni serioase, iar inevitabilul s-a produs: la cererea distribuitorilor de electricitate, ANRE schimbă ordinul privind contorizarea inteligentă a românilor, în sensul în care aceștia sunt nevoiți să accepte noile dispozitive.

În cazul celor care refuză noul contor, distribuitorul are posibilitatea de a-l lăsa pe consumator fără curent electric. În precedentul proiect de ordin nu era stipulată obligativitatea consumatorilor de a-şi da acordul pentru schimbarea contoarelor, noile prevederi fiind introduse în urma consultărilor cu distribuitorii, dar prin posibilitatea pe care o are distribuitorul, de a sista furnizarea de energie electrică consumatorului, se ajunge la obligativitatea acceptării acestor dispozitive de către consumatori. Altfel spus, un „șantaj” mascat din partea distribuitorului asupra clientului casnic. Iată ce prevede legea:

 “Operatorul de Distribuție (OD) solicită consumatorului să fie înştiinţat în scris de către acesta dacă refuză înlocuirea contorului, cu cel puţin cinci zile înainte de data programată. În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, OD poate efectua măsurători asupra nivelului de emisii electromagnetice în spaţiul din imediata vecinătate a contorului, cu respectarea legislaţiei specifice în vigoare şi, dacă a efectuat măsurători, le prezintă consumatorului. Dacă nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD înlocuieşte contorul existent cu un contor integrabil în SMI, iar costurile măsurătorilor sunt suportate de consumator prin intermediul facturii de energie electrică.

Planul naţional de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă (SMI) se derulează în două etape, prima dintre acestea derulându-se în perioada 2017-2020, iar cea de-a doua în perioada 2021-2026. În prima etapă, distribuitorii vor instala contoare inteligente la cel puţin 30 la sută din numărul total de consumatori, iar în cea de-a doua – restul de contoare „astfel încât la sfârşitul ultimului an de implementare, procentul consumatorilor integraţi în SMI să fie  de sută la sută”, se arată într-o Notă de prezentare a proiectului. ANRE a anunțat faptul că, în tarifele pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice se va regăsi și costul investiţiilor, ceea ce înseamnă că preţul acestor echipamente va fi inclus în facturi. Costul minim al unui astfel de aparat cu montarea inclusă este de aproximativ 1.000 de lei.

Consumatori din mai multe țări care au implementat aceste dispozitive au început să se “prindă” că totul este, de fapt, o nouă modalitate de a mai stoarce niște bani din bugetele amărâților, parte din ei ajungând deja în instanţe cu contestațiile la aceste măsuri care, în opinia lor, sunt implementate abuziv și sunt păguboase pentru consumator care scoate aproximativ 250 de euro dintr-un foc, din buzunare, pentru niște aparate care pot ascunde multe necunoscute ce se vor reflecta, în cele din urmă, în facturi. 

Leave a Comment