Amenzi uriaşe pentru cei care nu îşi asigură câinele periculos

Regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi este strict prevăzut de lege. Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă 55 din 2002, privind deţinerea câinilor din categoria I –  câinii de luptă şi cei de atac, ce sunt asimilaţi, prin caracterele lor morfologice, cu rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor (adică cei proveniţi din încrucişarea raselor), stăpânii sunt obligaţi să încheie o asigurare de răspundere civilă. În caz contrar, ei pot fi amendaţi cu până la 1.500 de lei. Pe de altă parte, pentru a deţine un câine periculos din categoria I, stăpânul animalului trebuie să aibă minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu, şi, foarte important, nu trebuie să aibă în cazier o condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Proprietarii trebuie să-şi înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română (în cazul sălăjenilor, filiala Cluj Napoca), să aibă acasă o plăcuţă cu avertismentul „Câine periculos” şi să depună la sediul poliţiei de pe raza de domiciliu o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria I „câini periculoşi” (fotocopie) și o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă numărul de identificare al câinelui (aplicat prin tatuare sau microcip); efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor; efectuarea sterilizării câinelui; existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine. Botnița, zgarda și lesa (sau hamul) sunt obligatorii, prin lege.

Ordonanţa mai prevede faptul că toți câinii periculoşi din categoria I au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice şi căilor de acces către acestea. Totodată, accesul în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis doar dacă animalele poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham. Proprietarii care nu înregistrează câinii periculoşi la Asociaţia Chinologică Română sau cei care nu depun la poliţie adeverinţa şi declaraţia pe propria răspundere (din care să reiasă, printre altele, existenţa poliţei de asigurare) riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Aceeaşi amendă este valabilă şi pentru cei care nu-şi sterilizează câinii. Pasibili de amenzi mari, cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei, sunt şi cei care ignoră prevederile legale privind accesul în locurile restricţionate, sau cei care nu respectă obligaţia de a le pune câinilor botniţă, zgardă şi lesă sau ham. Judeţul Sălaj a avut parte, din nefericire, de o tragedie legată de acest subiect, atunci când un zălăuan a fost ucis de doi câini periculoşi, din neglijenţa stăpânului care acum este nevoit să execute o pedeapsă cu închisoarea.

 

 

 

Alte articole

5 Thoughts to “Amenzi uriaşe pentru cei care nu îşi asigură câinele periculos”

 1. Anonim

  Dar pt. cainii comunitari periculosi cine plateste,primariile?!

 2. Anonim

  FOARTE BINE !!! SPER SA SE RESPECTE ACESTE LEGI CU CEA MAI MARE DRASTITATE

 3. Alfaman

  Multi proprietari de caini din rasa considerata periculoasa isi plimba patrupedele fara botnita prin locuri publice “asigurandu-ne” ca “e bland, nu musca”. Cainele ,ca orice animal e imprevizibil. Trebuie sa primeasca amenzi drastice si daca nu strang excrementele dejectate de “cel mai bun prieten al omului”.

 4. 19,52…drastitate??????????? Poate drastic.

 5. totul tine de dresaj

  eu am un metis, Amstaff, il am de 2 ani, si a crescut impreuna cu 3 copii mici, cu 2 pisici si alte animale de la tara, gaini, curci. rate si 2-3 miei. Nu este deloc agresiv cu oamenii, din pacate nu latra la straini, se impune doar prin aspectul lui, aspect care ii descurajeaza mai ales pe tiganii care vin in valuri la cersit/furat. Cainele are carnet de sanatate cu vaccinurile la zi, eare cip si pana acuma nu am avut nici un incident neplacut. La caini, in general, ste important cum ii inveti, cum ii dreseji de mici, si de tentia care le-o oferi in fiecare zi. Sunt mai periculosi caini fara stapan sau cei tinuti inlant, decat un caini din calsaI dresat cum trebuie.

Leave a Comment