Tot mai mulţi pacienţi ajung la Urgenţă din cauza muşcăturilor de căpuşe

Peste 20 de persoane au ajuns în doar trei zile la Urgenţa Spitalului Judeţean Zalău, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Cel mai mic pacient a fost un băieţel de doar un an, iar cel mai în vârstă, un sălăjean de 72 de ani.
Pentru că ne aflăm în plin sezon al căpuşelor, reprezentanţii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ transmit informaţii importante despre cum să ne ferim de aceste insecte parazite şi ce cum trebuie să acţionăm dacă am fost muşcaţi.

„Căpuşele trebuie îndepartate imediat ce sunt descoperite, de preferinţă cu o pensă ascuţită, iar pacientul trebuie să fie atent să le îndepărteze în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin îndepartarea corpului se elimină riscul de transmitere a bolilor în timpul prânzului parazitului, prin îndepărtarea capului se elimină posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii”, se arată într-un comunicat de presă semnat de către managerul SJU Zalău, dr. Liliana Neaga. Potrivit acesteia, la apariţia unor semne locale (roşeaţă, induraţie, papule) sau generale (febră, mialgii – dureri musculare) se impune prezentarea la medicul de specialitate.

Pentru a preveni situaţiile de acest fel, medicii recomadă să aplicăm un spray special împotriva insectelor. Astfel de sprayuri se găsesc în farmacii, dar trebuie folosite conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfatului medicului sau farmacistului. „Există sprayuri care trebuie aplicate mai degraba pe o piesă de îmbrăcăminte şi nu direct pe piele. Sprayurile trebuie utilizate cu grijă în cazul copiilor (iar concentraţiile substanţelor active trebuie sa fie relativ scăzute). Nu se recomandă pulverizarea lor pe mâinile copiilor (adesea copiii introduc mâna în gură şi de aceea există riscul de a se intoxica cu anumite substanţe)”, susţine specialistul.

Acesta mai spune că pentru a scăpa de eventualele „atacuri” ale insectelor este indicat ca în zonele împădurite, cu iarbă înaltă – locuri preferate de căpuşe – să purtăm pantaloni sau şosete lungi şi tricouri cu mânecă lungă, toate de în culori cât mai deschise, pentru a acoperi suprafeţe cât mai mari de tegument. La manipularea animalelor sau a păsărilor ce pot fi infectate, se vor purta mănuşi de menaj sau mănuşi speciale.
De asemenea, este foarte importantă curăţarea permanentă a habitatului, prin tăierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, îndepartarea eventualelor plante care pot atrage capuşele. Se recomandă utilizarea unor insecticide netoxice, care să nu dăuneze mediului şi care să nu fie periculoase pentru sănătatea celor din jur. „Evitaţi zonele cu cazuri cunoscute și raportate de mușcături de capuse sau de boli transmise de acestea”, mai spune managerul SJU Zalău.

Leave a Comment