Producătorii sălăjeni de produse ecologice şi-au făcut asociaţie

Direcţia Agricolă Sălaj a găzduit miercuri, 24 aprilie, Adunarea Generală de constituire a Asociaţiei Producătorilor de Produse Ecologice şi de Calitate (Tradiţionale şi Montane). Iniţiativa formării unei astfel de asociaţii în judeţ aparţine Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică (FNAE).
“Dorim să constituim şi aici un grup judeţean, din care să facă parte producătorii deja autorizaţi sau în curs de autorizare. Astfel de asociaţii ale agricultorilor cu produse ecologice şi tradiţionale există aproape în toate judeţele din Transilvania. Tradiţia este un element important. Dacă vorbim de Sălaj, vorbim de tradiţie. Dacă spunem Sălaj, spunem pălincă. Pentru mine, Sălajul înseamnă ţuică, bivoli şi de ce nu capre. Ştiu că există două ferme în comuna Dragu, una de bivoli şi una de capre, care însă trebuie să intre în legalitate. Agricultorii sălăjenii sunt foarte buni în Transilvania şu nu numai, însă nu sunt experţi în procesare şi vânzare”, a explicat Avram Fiţiu, secretarul general al FNAE. Astfel, în Sălaj, din grupul judeţean ar putea face parte producătorii de brânză de capră, miere de albine sau pălincă.
Prezent la întâlnire, Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei Agricole Sălaj, i-a îndemnat pe producătorii sălăjeni să nu spună nu acestei asocieri. “Trebuie făcută deosebirea, una este să produci în sistem tradiţional şi alta e să produci produse tradiţionale. Primele cinci produse tradiţionale legitimate de Minister sunt din Sălaj. Pălinca este o problemă majoră în toată Transilvania. Trebuie să vă delimitaţi de cei care nu vor să intre în legalitate. Producţiile în Sălaj, în prezent, se menţin sau au crescut fie că vorbim de cultura vegetală, fie de cea animală, deşi suprafeţele au scăzut. Explicaţia este una simplă şi logică. Prin aplicarea tehnologiilor se obţin şi rezultate”, a menţionat Ioan Bujiţă.
“Ne interesează cinci-zece procesatori care doresc să facă un pas înainte, respectiv să intre în legalitate”, a mai completat Avram Fiţiu. Potrivit acestuia, nu se doreşte doar bifarea pe hârtie a încă unei asociaţii.

Alte articole

Leave a Comment