Bani europeni pentru promovarea turismului la Horoatu Crasnei

Investiţiile cu bani europeni, mai ales în zonele rurale, par să nu-i atragă pe sălăjeni. Este şi cazul Centrului de informare turistică şi marketing turistic construit în comuna Horoatu Crasnei, la interescţia dintre drumurile DC 79 – Horoatu Crasnei-Stîrciu şi DJ 108G Vîrşolţ-Ciucea. În aproximativ cinci luni de la deschiderea acestui centru, la începutul lunii iulie 2013, circa 20 de persoane au trecut paragul instituţiei, mulţi din curiozitate pentru a vedea ce “se ascunde” într-o astfel de clădire modernă.

O clădire destul de mare, impunătoare şi răzleaţă, aflată la intersecţia dintre drmurile DC 79 Horoatu Crasnei-Stîrciu şi DJ 108G Vârşolţ-Ciucea găzduieşte activitatea unui Centru de informare şi marketing turistic, care oferă în mod gratuit informaţii despre locurile care pot fi vizitate în zonă, în comuna Horoatu Crasnei, de către turişti. După cum a precizat primarul comunei Horoatu Crasnei, Florian Sur, contrucţia acestui centru s-a realizat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Măsura 313 – “Încurajarea activităţilor turistice” valoarea totală a investiţiei fiind de 959.326 de lei, iar obiectivele acestui centru includ oferirea de informaţii necesare pentru turiştii care vizitează zona, transmiterea de informaţii cu profil turistic tour-operatorilor şi agenţilor de turism, dar şi organizarea unor manifestări turistice de genul târgurilor sau festivalurilor.
Chiar dacă în viitor prin acest centru, în zona Horoatului, vor veni mulţi turişti pentru a vizita câteva locuri deosebite, ceea ce va atrage probabil şi investitori în zonă, deocamdată prea puţini ştiu despre această posibilitate de informare. “De la începutul lunii iulie, de când s-a deschis acest centru de informare turistică, aproximativ 20 de persoane, din Sălaj i-au trecut pragul. Mulţi au venit din curiozitate, dar sperăm ca, turiştii, nu doar din ţară ci şi din străinătate, care vin prin zonă să afle despre această posibilitate de informare şi să viziteze locurile de aici”, a precizat Viorela Bălăjel, consilier la acest centru.

Obiective turistice din zona Horoatului

Cei care vor ajunge în aceste locuri şi vor trece pragul Centrului de informare turistică şi marketing turistic vor fi îndrumaţi de cei doi consilieri, angajaţi ai Primăriei, despre obiectivele turistice pe care le pot vizita. Biserica Reformată – monument istoric din centrul de comună, Traseul Valea Rangului – Poiana Stîrciu, Fântâna leacurilor, Pescăria şi ferma de bovine de la Şeredeiu, dar crescătoria de capre şi mistreţi din Hurez sunt câteva din obiectivele turistice pe care autorităţile locale din comună vor să le promoveze şi le facă cunoscute tuturor celor care vizitează judeţul Sălaj.

Biserica reformată şi Traseul Valea Rangului

Turiştii care ajung pe aceste locuri vor putea vizita Biserica Reformată din Horoatu Crasnei, lăcaş de cult care a fost construit la cumpăna dintre secolele XV- XVI, catolică la origini. Construcţia are ferestre gotice cu grilaj de piatră şi vitralii. Aici, pot fi admirate sculpturile de pe contraforturi care se mai păstrează în forma lor orginală. Istoria acestei biserici atestă faptul că, datorită suportului material al unei familii de grofi, Teleki şi al altor moşieri, Biserica a “înflorit”, devenind una reformată în care au început să apară elemente specifice. Astfel, în anul 1741, tavanul acesteia a fost îndreptat şi acoperit cu casete, iar orga care poate fi admirată şi astăzi a fost realizată la Târgu Secuiesc, de meşterul Koronics Istvan în anul 1875. Tot la Biserica Reformată din Horoatu Crasnei există şi o cloptniţă de lemn, ce adăposteşte două clopte, cel vechi fiind turnat în anul 1669.
Un al obiectiv turistic despre care cei interesaţi vor putea primi informaţii de la centru este “Traseul Valea Rangului – Poina Stîrciu”. Acesta este situat la ieşirea din satul Stîrciu spre satul Buciumi şi este cunoscut în istorie ca fiind cea mai facilă trecere spre podişul Transilvaniei, motiv pentru care armatele romane şi-au instalat o parte a trupelor sale în vecinătate, la Buciumi. Valea Ragului este un loc înconjurat din ambele părţi de dealuri acoperite cu păduri de foioase şi conifere, fiind de altfel şi un loc perfect pentru relaxare.

“Fântâna leacurilor” şi “La Ic”

Tot în comuna Horoatu Crasnei, turiştii vor putea face un popas la un izvor, cunoscut de localnici ca binefăcător, numit “Fântâna leacurilor” sau “Izvorul îngerilor”, despre care se spune că izvorăşte anual în preajma unor sărbători însemnate, mai exact de “Înălţarea Domnului” şi de “Pogorârea Duhului Sfânt”. Locul este foarte vizitat, inclusiv de persoane din alte localităţi, care ajung aici pentru a lua apa binefăcătoare.
Obiectivele turistice de la Horoatu continuă cu zona numită ” La Ic”, în localitatea Şeredeiu, unde o familie a amenajat o pescărie populată cu mai multe specii de peşte, care poate fi vizitată în orice moment al zilei de toţi cei care doresc. Graţie investiţiilor realizate de cetăţenii gospodari din comună, în satul Hurez, s-au investit bani pentru creşterea porcilor mistreţi, dar şi într-o crescătorie de capre.

Alte articole

4 Thoughts to “Bani europeni pentru promovarea turismului la Horoatu Crasnei”

 1. Anonim

  Nu stiu daca un numar atat de mic de atractii justifica o asemenea investitie. Poate promovarea unor proiecte ar trebui gandita mai bine. Sincer, cred ca nici in 10 ani nu se va putea vorbi de turism in aceasta zona !

 2. Anonim

  Valea Ragului ! nu rangului. De catevaori am trecut si eu pe langa centrul turistic, dar nu l-am vazut pe nimeni pe acolo, nici orarul de program nu era afisat .

 3. nelu

  Tot inainte domn primar si lasa carcotasii sa vorbeasca

 4. Anonim

  Felicitari celor doi primari Sur si Simon,din 2008 pana in prezent se vede mana de gospodari in administrarea comune,ce bine ar fii daca sar intelege si acuma cei doi, comuna are nevoie de amandoi.

Leave a Comment