Papanași cu brânză de vaci, fierți și „auriți” în pesmet

Când vine vorba despre papanași, cei mai mulți dintre noi ne gândim la delicioasele gogoși cu gaură în mijloc, făcute din aluat cu făină, brânză și ou, dospite și prăjite în ulei. Trebuie să încercați, însă, o rețetă mult mai ușoară, atât ca preparare cât și … la stomac – Papanașii cu brânză de vaci, fierți și dați prin pesmet rumenit în unt proaspăt. O rețetă simplă, fără multe ingrediente, fără bătaie de cap și un rezultat pufos și delicios ce va fi pe placul tuturor. „Culinaria” Magazin Sălăjean vă prezintă în acest sfârșit de săptămână rețeta acestui desert delicios si deloc complicat de preparat.

Avem nevoie de:

  • 400 g brânză de vaci, neapărat grasă, bine scursa de zer
  • 160 g gris
  • 15 g zahar pudră zahar vanilinat
  • 2 ouă
  • coaja de lămâie (la alegere)
  • un praf de sare (neapărat!)

Pesmet rumenit în unt, pentru tăvălit papanașii

  • 80 g pesmet
  • o lingură de zahar tos
  • 20 g unt

Pentru servit, opțional:

  • Smântană sau dulceață
  • zahar tos sau pudră + zahăr vanilat sau miez de păstaie de vanilie

Mod de preparare

Se amestecă brânza cu zahărul si cu sarea, se adaugă ouăle, zahărul vanilinat, coaja rasă de lamâie (dacă dorim) și grisul. Se face un aluat omogen care se lasă la odihnit cel puțin 20-30 de minute (ca sa se umfle grisul și să absoarbă umiditatea din branză și ouă).Cu mâna udă și cu ajutorul unei lingurițe se formează biluțe egale. Putem face papanașii sub formă de biluțe, mari cât o nucă mai mare, sau, după ce am format bilele, le putem aplatiza puțin, făcând o adâncitură cu degetul în mijloc, acela fiind de fapt locul pe care fiecare oaspete îl va umple cu puțină smântână sau dulceață. Noi am ales cea de-a doua variantă și pentru ca papanașii să fiarbă mai bine și să fie pătrunși.

Din aceasta cantitate ies aproximativ 20 de bucăti. Se lasă puțin la odihnit pe o tavă, până fierbem apa și pregătim pesmetul. Punem, așadar, apa la fiert cu 1-2 lingurițe de sare. Ne asigurăm ca apa sa fiarbă atunci când începem să punem în oală papanașii, unul câte unul. Papanașii se vor duce la fundul oalei și apoi treptat vor urca la suprafață. Evităm să amestecăm papanașii în oală, putem face mici „curenți” în apă, prin mișcări ușoare cu o paletă, fără să atingem, însă, papanașii. Odată urcați la suprafață, la focul mic și cu capacul pus pe între-deschis îi mai lăsăm câteva minute să fiarbă la foc moderat. Dacă acoperiți oala complet cu capacul, apa va da în foc întrucât se formează spumă. Cu ajutorul unei spumiere se scot papanașii și se pun direct în tigaia cu pesmet fierbinte. Se scutură ușor tigaia, astfel încât papanașii cu brânza să se rostogolească prin pesmet. Papanașii se servesc calzi, fiind foarte moi și pufoși în această fază. Se pot servi și reci, dar trebuie ținut cont de faptul că reci vor avea o consistență ceva mai dură, după ce grisul se va răci complet. Atenție la calitatea brânzei, să fie proaspătă și grasă, pentru că o brânză slabă nu garantează reușita papanașilor. De asemenea, untul în care călim pesmetul trebuie să fie proaspăt (gustați puțin înainte) pentru că dacă este mai vechi, pesmetul va lua gustul neplăcut de rânced. Dintre toate dulcețurile testate, cea mai potrivită, conform „votului” oaspeților, a fost cea de afine, însă, firește, cea mai potrivită este exact cea care vă place cel mai mult.

Mâncați atât cât vă cade bine și nu uitați să felicitați bucătarul; dacă v-au plăcut, rugați-l frumos să repete operațiunile de mai sus cât mai curând posibil. Poftă bună!

Foto © Magazin Sălăjean

Leave a Comment