Primarul din Dragu, şi incompatibil, şi în conflict de interese

Primarul comunei Dragu, Iuliu Claudiu Lazăr, a intrat pentru a doua oară în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, edilul „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 mai-20 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public şi calitatea de candidat la alegerile locale, şi, ulterior, pe cea de primar al comunei Dragu, judeţul Sălaj (începând cu data de 18 iunie 2013)”.
Inspectorii Agenţiei susţin că Lazăr „nu a respectat dispoziţiile art. 94, alin (1), lit. a) din Legea nr. 188/1999, potrivit cărora raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una din următoarele situaţii: este numit sau ales într-o funcţie de demnitate publică, pentru perioada respectivă, cu excepţiile prevăzute la art. 34”, dispoziţiile art. 95, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999, potrivit cărora „Raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public în următoarele situaţii: pentru participare la campania electorală”, dispoziţiile art. 97, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă: pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales; până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit”, precum şi dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar este incompatibilă cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia”.
Contactat, Lazăr susţine că nu s-a aflat niciun moment în incompatibilitate, întrucât în perioada în care a candidat la Primăria comunei Dragu a renunţat la statutul de funcţionar public. Edilul ne-a mai declarat că va contesta şi acest al doilea raport al ANI. „Am atacat în instanţă primul raport şi la fel voi procesa şi cu acesta”.
Dacă instanţa nu-i va da dreptate, Lazăr ar putea fi decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Lazăr, „client fidel” al ANI
Primarul din Dragu intră pentru a doua oară în vizorul ANI. La începutul lunii octombrie, Iuliu Claudiu Lazăr a fost găsit în conflict de interese, după ce „în calitate de primar al comunei Dragu, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta şi, totodată, a emis şi dispoziţia de numire în funcţie”.
În acest fel, susţin inspectorii Agenţiei, edilul a încălcat dispoziţiile articolului 76. alin. 1 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitatea funcţiei, care produce un folos material, pentru sine, pentru soţul său”.

Leave a Comment