Lovitură sub centură în USL Sălaj! Mircea Gheţe – candidatul USL în colegiul Şimleu Silvaniei

Olivian Vădan

Fără doar şi poate, cel mai disputat colegiu din curtea USL Sălaj, pentru un fotoliu în Camera Deputaţilor, a fost şi, se pare, încă mai este cel din Şimleu Silvaniei. Pentru a obţine această candidatură, reprezentanţii PSD şi PNL Sălaj au purtat o serie de negocieri „însângerate”. În tot acest timp, cei de la PC – partid aproape insignifiant, până de curând, pe scena politică sălăjeană – au stat la „colţ”, tactică ce s-a dovedit a fi, până la urmă, pe cât de uşoară, pe atât de inteligentă.

„Ciolanul” – un altfel de măr al discordiei

Despre scandalurile din cadrul USL Sălaj a curs şi, cel mai probabil, va mai curge multă cerneală în presă. Disensiunile dintre pesedişti şi liberali au apărut odată cu instalarea Guvernului Ponta, mai precis în momentul împărţirii unui „ciolan” extrem de important, cum este cel legat de fotoliul de prefect. Dorită cu obstinaţie de ambele partide, funcţia amintită a revenit, în cele din urmă, după îndelungi presiuni făcute dinspre teritoriu spre centru, celor de la PSD Sălaj. Şi asta în condiţiile în care acelaşi „centru” îi asigura pe cei de la PNL Sălaj că toate căile liberalilor sunt bătătorite spre vârful Prefecturii. În ultimul moment, mai exact în ziua în care avea loc şedinţa de Guvern în cadrul căreia urma să se ia decizia cu pricina, lucrurile au luat o nouă întorsătură: pesediştii sălăjeni primesc mult râvnitul trofeu, în timp ce liberalii (culmea, nu cei din Sălaj) obţin un alt post călduţ, în contrapartidă, în alt judeţ al ţării. A fost primul şoc produs la nivelul USL Sălaj, moment destul de greu de digerat de către liberali. Iată însă că aceiaşi penelişti sunt obligaţi să încaseze o altă lovitură grea, sub centură, din partea celorlalţi colegi din Uniune, mai precis din partea PC. Am putea concluziona înainte de vreme că, până la urmă, PNL este foarte bun încasator. De „pumni”, desigur….

Ce are… candidatura cu Prefectura?

Ulterior deciziei USL la nivel central, potrivit căreia colegiul Şimleu Silvaniei ar reveni celor de la PNL Sălaj, Dorel Oros fiind cel desemnat pentru a candida pentru acel fotoliu de deputat, cei de la PSD au luat decizia să negocieze cu liberalii pentru a face o „rocadă”, prin care pesedistul Ionel Ciunt să obţină mult dorita candidatură. În locul lui Ciunt, pe scaunul de administrator al judeţului ar fi urmat să urce jibouanul Dan Ghiurco, ce ar fi primit acest post ca o compensaţie sau, dacă vreţi, o obligaţie de a rămâne în partid după ce a pierdut candidatura pentru colegiul Jibou, la Camera Deputaţilor, în faţa lui Iuliu Nosa.
Pentru a ceda colegiul Şimleu, liberalii sălăjeni au avut cel puţin două pretenţii: fotoliul de prefect de Sălaj (ceea ce-i durea mai mult) şi, desigur, funcţia de director general al Regiei Naţionale a Pădurilor, fotoliu deţinut de Dorel Oros în perioada august 2008 – ianuarie 2009. Problema consta în faptul, deloc de neglijat, că decizia nu se lua la nivel judeţean, ci de către cei de la centru, acolo unde tratativele nu se fac la piaţă, ci într-un cu totul alt cadru. Cert este că, până la urmă, lucrurile au rămas aşa cum erau deja stabilite, în favoarea liberalilor. PSD Sălaj pare să se fi resemnat deja…

Uite candidatul, nu e candidatul!

Aşa cum numele conservatorilor nu a fost amintit aproape deloc în acest articol, la fel atitudinea liberalilor şi a pesediştilor sălăjeni faţă de colegii lor din Uniune. Cei care au fost prezenţi la Bucureşti sau au urmărit transmisiunile live de la mitingul de lansare a candidaţilor USL, au observat cu uimire că la prezentarea candidaţilor sălăjeni Dorel Oros a fost absent, în timp ce pe scenă a fost prezent liderul PC Sălaj, Mircea Gheţe – personaj care nu intra în calcule pentru parlamentarele din 9 Decembrie. Nu intra în calcule, desigur, până în acel moment.
Contactat, preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, ne-a declarat că, la rândul său, a fost surprins să afle că tot ceea ce ştia despre candidaţi sau colegii în Sălaj nu mai era valabil. „Cel mai probabil, în cadrul alianţei care există între PNL şi PC (Alianţa de Centru Dreapta, n.r.), s-a luat decizia potrivit căreia colegiul Şimleu Silvaniei să fie cedat conservatorilor”. De asemenea, Marc nu exclude ca lucrurile să se „complice” şi mai mult până în 30 octombrie, termenul limită de depunere a candidaturilor. Liderul PSD Sălaj s-a referit, cel mai probabil, la o nouă eventuală răsturnare de situaţie în ceea ce priveşte colegiul Şimleu, situaţie în care pesediştii sălăjeni ar intra din nou în ecuaţie…

Ia de-aici!
Destul de stăpân pe situaţie, cel puţin aparent, preşedintele PC Sălaj, Mircea Gheţe, ne comunică pe un ton destul de sec că partidul pe care îl reprezintă deţine candidatura în colegiul Şimleu, în ciuda faptului că toată lumea ştia cu totul altceva. „Se pare că, până la urmă, colegiul Şimleu aparţine PC. USL mi-a propus candidatura la Camera Deputaţilor. De principiu, am acceptat”, spune Gheţe. Sigur că acest „de principiu” spune destul de multe. Fără să stricăm planurile sau visele cuiva, trebuie să recunoaştem că o astfel de candidatură nu va avea sorţi de izbândă, în condiţiile în care numărul susţinărilor PC în colegiul respectiv este la un nivel aproape insignifiant, ca să nu adăugăm faptul că după o astfel de „lovitură” motivaţia celor de la PSD şi, mai ales, a liberalilor a scăzut sub genunchiul broaştei. Aşa că acest „de principiu” are deja cu totul şi cu totul alte conotaţii. Pentru a ceda candidatura liberalilor sau pesediştilor, Mircea Gheţe îşi va negocia, până în 30 octombrie, aşa cum ştie el mai bine, poziţia pe care o deţine momentan. Astfel că, este destul de probabil să obţină un post călduţ (nu ştim dacă ţine neapărat la acest lucru) în cu totul altă parte sau dimensiune. Depinde de cine, ce şi cât plusează… Miza, oricum, pare să fie destul de mare.

Despre sforării, portbagaje şi motani

Principalul contracandidat al lui Mircea Gheţe, şi anume preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, susţine că avea cunoştinţă încă de săptămâna trecută despre toate aceste „sforării”, însă nu a dorit să comenteze nominalizările făcute de celelalte partide sau alianţe pe colegiul Şimleu Silvaniei. Cu toate acestea, pedelistul nu ezită să pună puţin gaz pe foc. „Îi respect pe toţi (candidaţii celorlalte partide, n.r.) la fel de mult, fie că aparţin Partidei Romilor sau USL Sălaj. Însă, nu pot să nu remarc, cu o oarecare durere în suflet, umilinţa la care sunt supuşi, pentru a nu ştiu câta oară, liberalii sălăjeni. Este cu atât mai regretabil că, de data aceasta, un partid ai cărui membri intră cu toţii în portbagajul maşinii lui Mircea Gheţe a reuşit – prin metode brevetate de <>, mentorul conservatorilor de pretutindeni să invalideze o hotărâre a celui mai înalt for judeţean al PNL”, spune Bode, făcând trimitere la decizia liberalilor de a-l numi pe Dorel Oros în cursa pe colegiul Şimleu. „Ei bine, asta se întâmplă cu organizaţiile ai căror lideri nu au sânge în instalaţie”, este de părere deputatul pedelist.
Deşi am încercat să luăm legătura cu liderii PNL Sălaj, până la ora închiderii ediţiei, nu am reuşit să obţinem vreo declaraţie din partea acestora. Oarecum, privind retrospectiv, înţelegem de ce.

10 Thoughts to “Lovitură sub centură în USL Sălaj! Mircea Gheţe – candidatul USL în colegiul Şimleu Silvaniei”

  1. Anonim

    capalnasiu este un papa lapte manat si adunat de crecan, in primaria zalau a umplut de idioti , acolo conduce potrovita , iar prefectura este condusa din umbra de crecan

  2. Alin

    Radule!
    Esti o „femeie”!

  3. Anonim

    Toate demersurile pentru conservarea colegiului zalau.Orice candidat bun pe colegiu simleu il poate scoate din calcul pe mirel talos.Din doua sanse liberalii au renuntat la una. Daca Mirel nu face 50%+1sunt toate sansele ca pnl sa ramana fara parlamentar dupa 12 ani.PNL Salaj a supravietuit din resursele umane formate de CATALIN MICULA.Numai cu neamurile, cu prietenii ,cu partenerii de afaceri,cu toti frusratii transpartinici nu poti construi o stuctura politica sanatoasa ,care sa conteze.Toata resposabilitatea a ceeace se intampla este a lui capalnasiu si a sfetnicului sau apropiat.Treziti-va inainte sa distrugeti iremediabil PNL Salaj!

    1. Anonim

      In conditile actuale de candidaturi, colegiul simleu e securizat pt bode si zalaul pentru talos.Cred ca asta se vrea de capalnasiu .

  4. viorel

    CHIBITAM SI NOI de pe margine. colegiul simleu de deputat si simleu cehu de senator sunt singurele in care se duce lupta. celelalte 3 +1 raman ca inainte. Doar UDMR poate face surpriza sa nu reuseasca 5% si atunci se mai discuta. USL istii sunt obligati sa adune 50% daca doresc mandatul. restul mai spera la redistribuire si mandate suplimentare. Va fi interesanta lupta indirecta. Nu trebuie sa surprinda lipsa de dorinta de a candida a unor persoane care cunosc situatia in teritoriu.

  5. ion a ilenii iulian paska

    da asa,fara oros.

  6. Anonim

    pana la urma o sa candideze Oros si o sa-i scoata sangele din instalatie electricianului.

  7. vasile

    toti sunt o apa si-un pamint

  8. Anonim

    Hai ca ti-a iesit pasenta cu oros, schimbator de becuri ce esti tu!

Leave a Comment