Guvernul PNL va lansa un plan realist de relansare economică

Încă din primele zile ale pandemiei, Guvernul a gândit în perspectivă un plan de recuperare economică. Planul, extrem de complex, și-a propus ca în toată această perioadă firmele și angajații români să fie ajutați să treacă peste starea de urgență și peste starea de alertă, dar și-a propus ceva și mai important, respectiv pregătirea relansării economice când măsurile de protecție sanitară vor lua sfârșit.

Un program care s-a dovedit deja de succes este IMM Invest. El a fost gândit să ajute economia românească, antreprenorii români și angajații din România. În ultimele zile, pentru a face proiectul și mai atractiv, s-au luat mai multe măsuri de simplificare care să ajute firmele românești care doresc finanțare pentru a depăși efectele crizei economice. IMM Invest s-a dovedit un proiect de succes: până acum, aproape 60.000 de companii au aplicat pentru un credit garantat de stat prin acest mecanism și au fost aprobate deja aproape 2.000 de credite. Valoarea garanțiilor oferite este de peste un miliard de lei, din totalul de 15 miliarde și ne gândim la majorarea plafonului la 20 miliarde.

Planul de relansare economică va fi lansat în zilele următoare. Guvernul liberal construiește un Fond de Investiții după model polonez, în valoare de 300 de milioane de euro. Administrația liberală este orientată către investiții, în special către investiții în infrastructură, în sănătate și în sistemul de educație. De aceea, Guvernul dorește să lanseze proiecte de investiții vaste, care să beneficieze de cele mai mari finanțări din ultimii 30 de ani. O parte din aceste investiții vor fi făcute prin intermediul Fondului Național de Investiții. La acest fond vor putea achiziționa titluri inclusiv companiile private, iar totul se va face transparent, căci titlurile se vor vinde pe bursă. Ne gândim încă să vedem care vor fi exact domeniile de activitate, însă este evident că cel mai mare potențial de dezvoltare îl avem în domenii precum IT, Energie, Agricultură.

O dovadă clară că Fondul de Investiții este o prioritate pentru Guvern, premierul Ludovic Orban a avut recent o discuție, prin videoconferință, cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki. În cadrul discuțiilor, partea polonă a prezentat modelul Fondului Polonez de Dezvoltare, care s-a dovedit un succes. Pasul următor este ca discuțiile să aibă loc la nivel de experți din cele două țări.

Măsurile luate de Guvern au fost luate în urma unui dialog continuu cu mediul de afaceri, cu experți români și internaționali, cu instituțiile financiare internaționale și cu Uniunea Europeană. Toate aceste măsuri sunt sustenabile, pot fi susținute financiar și au un efect pozitiv pentru români.
(P)

3 Thoughts to “Guvernul PNL va lansa un plan realist de relansare economică”

  1. Anonim

    Am plecat sa leşin ???

  2. Anonim

    Alo, domnu! Planu ăla realist îl lansează la apă sau în cosmos?

  3. Anonim

    De rasul curcilor caci oamenii normali la cap nu cred o vorba din ce au zis hahalerele din „guvernul meu Werner” , adica „vor lansa (cand/cum/ de unde etc ?-nn )um plan realist de relansare economica „.

Leave a Comment