Fenomenul abandonului şcolar, în atenţia femeilor social-democrate

Femeile social-democrate sălăjence au participat, în perioada 6-7 aprilie, la Alba Iulia, la simpozionul „Abandonul şcolar o fractură în educarea copilului”. La eveniment au mai luat parte cadre didactice, specialisti de la nivelul inspectoratelor şcolare, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi şamd. Lucrările simpozionului s-au desfăşurat în prezenţa ministrului Mediului, Rovana Plumb, preşedinta femeilor social-democrate şi a ministrului delegat Doina Pana, vicepreşedinta Organizaţiei Femeilor Social Democrate.
Scopul urmărit prin această întrunire a fost analiza mai aprofundată a cauzelor şi consecinţelor abandonului şcolar, nivelul acestui fenomen în şcolile din judeţele participante la simpozion, modalităţi şi soluţii de prevenire şi diminuare a abandonului în rândul elevilor. În România, abandonul şcolar este în creştere, situaţie confirmată şi de Raportul Comisiei Europene care a analizat fenomenul în 32 de ţări europene. În acest raport, ţara noastră ocupă ultimul loc din Europa privind rata abandonului şcolar. Printre cauzele principale ale fenomenului analizat se detaşează cele privind situaţia materială precară a familiilor, nivelul de sărăcie, retragerea copilului de la şcoală şi folosirea lui la muncă. Din dezbateri a rezultat faptul ca un rol negativ l-au avut politicile dezastruoase duse de guvernarea precedentă prin care învăţământul a devenit un câmp experimental falimentar, ale căror consecinţe s-au răsfrânt în mod negativ asupra calităţii învăţământului, asupra elevilor şi cadrelor didactice.
În Sălaj, potrivit Inspectoratului şcolar Judeţean, aproape 350 de elevi au abandonat şcoala în anul de învăţământ 2011 – 2012, majoritatea unităţilor unde aceştia erau înscrişi fiind din mediul rural. Astfel, cei mai mulţi elevi, şi anume 50, care au renunţat la şcoală au fost înregistraţi la Liceul Tehnologic Nuşfalău, pe lista abandonului şcolar fiind înscris şi Liceul Tehnologic Ileanda, de unde au plecat 30 de elevi. Alţi 26 de elevi au abandonat cursurile la Liceul „Lucian Blaga” din Jibou, în timp ce la Liceul din Crasna au fost înregistrate 25 de cazuri de abandon şcolar. De asemenea, 23 de elevi care au renunţat la şcoală erau înscrişi la Grupul Şcolar Sîg, iar alţi 20 – la şcoala din Boghiş.Potrivit sursei ISJ Sălaj, cauzele acestui fenomen ţin în primul rând de condiţia materială a familiilor din care provin aceşti copii – multe din ele de etnie romă, dar şi de faptul că unii din ei au depăşit vârsta de şcolarizare ori dovedesc lipsă de motivaţie pentru actul educaţional.

3 Thoughts to “Fenomenul abandonului şcolar, în atenţia femeilor social-democrate”

  1. Anonim

    Deja dupa acest simpozion ,copii s-au aliniat si au plecat la scoala cu totii,pentru a inlatura ingrijorarea femeilor social -democrate.Nazuinta a fost copil mic in comparatie cu acest articol.

  2. CINE A PARTICIPAT DIN SALAJ?AU COMPETENTA NECESARA?

  3. fanca

    Am participat doua doamne.
    Muncim in invatamant.
    Sa stiti ca se pot organiza nu numai intalniri politice
    NU SUNTEM IN CAMPANIE.
    Chiar suntem interesate de gasirea unor solutii eficiente in rezolvarea unor probleme.
    S-au facut propuneri interesante si reprezentantii din minister vor sprijini financiar propunerile.

Leave a Comment