Profesorii sălăjeni se pregătesc de grevă generală

Cadrele didactice membre ale Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sălaj vor fi chestionate în cursul acestei săptămâni despre necesitatea declanşării unei greve generale. În urma acestui referendum, liderii de sindicat vor hotărî dacă luna viitoare blochează sau nu activitatea din învăţământ.

Pentru ca procesul de votare să se desfăşoare transparent, liderii de sindicat vor transmite în unităţile de învăţământ formulare tipizate pe care dascălii trebuie să le completeze cu numele şi opţiunea dorită. “Până vineri, cel târziu luni, vom avea răspunsurile. În funcţie de rezultatele referendumul se va decide declanşarea sau nu a grevei generale. Dacă votul va fi pentru grevă generală, potrivit calendarului de proteste sindicale al Federaţiei, aceasta va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie, în data de 9”, a precizat Eusebiu Lehene.
Printre revendicările cadrelor didactice se numără reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământul şi gradul didactic I, dar şi posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei. Sindicaliştii vor ca personalul didactic auxiliar să primească gradaţie de merit, iar dascălii să poată achiziţiona cărţi şi programe educaţionale pe suport electronic. De asemenea, cadrele didactice mai vor programe de conversie profesională cu finanţare de la bugetul de stat, regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor şi punerea accentului pe latura formativă şi mai puţin pe cea informativă. Un punct important, spun sindicaliştii, este depolitizarea învăţământului, astfel încât accederea la funcţia de director să nu mai fie influenţată de factorul politic.

 

Alte articole

7 Thoughts to “Profesorii sălăjeni se pregătesc de grevă generală”

 1. Anonim

  Si cu cei 6% din PIB cum ramane ?

 2. Zălăuan

  Constat cu neplăcere că, iarăşi profesorii cu gradul I vor să ia caimacul. Dar mai există şi profesori cu gradul II şi cu definitivatul, pentru ei nici măcar nu se cere nimic ?!
  Oare nu se vrea grevă generală?
  Doar obligaţiile de serviciu sunt aceleaşi pentru toţi profesorii, indiferent de grad.
  Oricum, succes la greva generală. Dacă Ponta a găsit bani pentr a mări consistent, luna trecută, pensiile şi aşa neruşinat de mari, ale militarilor beşe-n cisme, atunci să găsească bani şi pentru profesori.
  Ştiaţi că pentru a susţine pensia neruşinată a unei fleanduri de maistru militar, de 9.600 lei, trebuie să cotizeze la Fondul de pensii 15 profesori ?!

 3. Anonim

  vor salarii mari iar copiii nostri merg la ore la ei si cer cu nerusinare 40 de lei pe ora iar eu muncesc o zi pt banii acestia

 4. Mirel

  SALARIILE VOASTRE SA CREASCA CA organuL SI PE CAND LUATI RESTUL DE PLATA SA LUATI CE RAMANE(LICHIDUL SEMINAL)Vreti norma de 16 ore pe saptamana in timp ce ceilalti lucram 40 de ore, nu va este rusine? Macar de v-ati da interesul sa faceti traba la clasa, dar nu , voi vreti sa lucrati oreputine cu bani multi.

 5. Mirel

  Indrazniti voi sa boicotati anul scolar ca vom veni noi parintii sa va aratam bani multi si norma mica. Noi castigan 750-1000 lei pe luna muncind si cate 10 ore pe zi iar voi faceti greva . Pentru ce ? Nu incapeti in piele?

 6. Mirele, te bag in .....

  Mizerie umana!!!!

 7. Si vine cate un bou pe nume Mirel

  care habar n-are despre ce vorbeste sa isi imagineze ca un dascal munceste doar 16 ore pe saptamana…
  Alea 16 ore trebuie pregatite. Nu poti sa vii in fata unor bezmetici de liceu 16 ore pe saptamana cum sta boul de Mirel pe Goagal, pentru 750-1000 lei, cate 10 ore pe zi.

Leave a Comment