Cabinet de matematică la API, în memoria profesorului Ioan Mocan

 

Conducerea Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” (API) Zalău a inaugurat miercuri, 18 decembrie, cabinetul de matematică “Ioan Mocan”. Evenimentul a făcut parte din proiectul educaţional “Matematica şi Informatica la API”, implementat de profesorul Mirel Matyas, în perioada 2011-2013, împreună cu profesorii de informatică şi de matematică ai colegiului API, alături de elevi.
După cum a explicat, Mirel Matyas, proiectul a avut trei mari obiective şi anume: editarea unei reviste de matematică şi informatică, amenajarea şi dotarea unui cabinet de matematică şi respectiv, realizarea unei pagini de internet / a unui blog prin intermediul căruia să fie promovate activităţile extracurriculare ale catedrei şi rezultatele obţinute de elevi la concursurile de profil.
Primul obiectiv, editarea unei reviste de matematică şi informatică a fost realizat. Astfel, începând cu luna ianuarie 2011, a apărut seria nouă a revistei de matematică şi informatică “MI API”. Prima serie a revistei cuprinde perioada 2003-2006, în care au apărut primele zece numere ale revistei sub genericul ”revista celor cu minţi…”. Noua serie apare în condiţii grafice de excepţie şi are cod ISSN. “Suntem a doua revistă de matematică din judeţul Sălaj ce apare cu cod ISSN, după revista ”Elipsa” a Colegiului Naţional Silvania Zalău. Seria nouă cuprinde numerele 11-14 ce au apărut în perioada 2011 – 2013, cu o frecvenţă de două numere pe an”, a a subliniat Mirel Matyas. De asemenea, şi cel de-al doilea obiectiv a fost finalizat. A fost amenajat un modern cabinet de matematică ce are printre dotări: o tablă interactivă, un calculator dotat cu imprimantă multifuncţională şi soft de specialitate, un videoproiector performant şi mobilier individual pentru 30 de elevi. Toate aceste dotări au fost realizate prin Proiectul REGIO, proiect de reabilitare a şcolii. De asemenea, cu ajutorul unor resurse materiale suplimentare alocate de către Primăria Municipiului Zalău, de către familia Mocan şi respectiv de către Michelin, cabinetul a fost dotat cu o bibliotecă modernă şi cu încă un videoproiector. Biblioteca are cărţi de specialitate (manuale, culegeri de probleme, reviste şcolare etc). Fondul de carte existent, numărând aproximativ 1.000 de volume a fost constituit din donaţii şi achiziţii, cele mai importante donaţii fiind realizate de familia Mocan şi o editură din Zalău.
În prezenţa oficialităţilor locale şi judeţe a fost dezvelit un panou dedicat profesorul şi inspectorului de matematică Ioan Mocan. De asemenea, celor 12 elevi, care din 2006 şi până în prezent au contribuit, prin premiile şi menţiunile obţinute, la creşterea prestigiului unităţii de învăţământ, le-au fost dedicate patru panouri.
“Cred că printre puţinele lucruri care nu au fost contestate încă în ţara asta este nevoia de a studia matematica în şcoli. Că este mai grea sau că este mai simplă, este o problemă de poziţionare a celor care sunt mai interesaţi sau mai puţin interesaţi de subiect. O şcoală are nevoie, fără îndoială, de modele şi dascălii sunt primele modele pe care elevii le au. Sălajul şi Zalăul, de-a lungul timpului, a performat la nivel de excelenţă universitară, recunoscută în lume şi sunt aici câţiva dascăli care au fost mentori pentru cei la care mă refer. Şi dincolo de toate proiectele pe care le faceţi, poate găsim, împreună, o resursă ca modele acestea de reuşită, care v-au fost elevi, să vină din când în când şi să le spună actualilor elevi ce înseamnă să faci o şcoală bună, ce înseamnă să tratezi cu seriozitate un lucru şi ce înseamnă să fi performer la nivel de vârf”, a ţinut să precizeze Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.
Evenimentul de miercuri a fost încheiat cu lansarea numărului aniversar al revistei de matematică “MI API”, dedicat împlinirii a zece ani de la apariţia primului număr al revistei. Numărul 14 al revistei conţine, pe lângă rubricile permanente, articole despre regretatul profesor şi inspector de matematică Ioan Mocan.

 

 

Alte articole

Leave a Comment