Sălajul, fruntaş în combaterea infracţionalităţii

 

Numărul infracţiunilor în Sălaj a scăzut cu aproape 12 procente în ultimul an. Dacă în cursul anului 2012 au fost sesizate peste 6.200 de infracţiuni, la finele anului care tocmai s-a încheiat, numărul acestora a fost de 5.529, mai puţin cu 718. Astfel, cu un număr de 2.309 de infracţiuni la 100.000 de locuitori semnalate în 2013, faţă de 3.095 cât este media pe ţară, Sălajul se situează pe locul 38. Datele au fost menţionate în bilanţul prezentat joi, 23 ianuarie, de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. A fost începută urmărirea penală în 3.278 de infracţiuni, iar totalul celor constatate, 651 sunt de natură economico-financiară, 1.549 judiciare şi 1.078 de altă natură.
Potrivit sursei citate, au fost soluţionate 2.661 de infracţiuni, cu 133 mai puţine faţă de anul precedent. S-a creat un prejudiciu total de 57.043 mii lei, reuşindu-se recuperarea a peste 514 mii lei. “Recuperarea pagubei este influenţată de faptul că majoritatea învinuiţilor cercetaţi pentru infracţiuni de natură judiciară sunt persoane ce nu posedă bunuri care să facă obiectul aplicării măsurilor asiguratorii”, au explicat reprezentanţii IPJ Sălaj.

Zeci de minori sub 14 ani cercetaţi penal
De asemenea, în perioada analizată, s-a reuşit, la fel ca şi în anii anteriori, menţinerea sub control a principalelor fapte catalogate “de mare violenţă” şi cu un impact social, fiind înregistrate 15 asemenea fapte, faţă de 14 în anul 2012.
Din cele 15 cazuri investigate de poliţiştii sălăjeni, şase au fost tentative de omor, cinci au fost violuri, patru sălăjeni au căzut victime criminalilor.
O diminuare a infracţionalităţii s-a constatat, la sfârşitul anului 2013, în rândul minorilor. Potrivit datelor prezentate de IPJ Sălaj, infracţiunile săvârşite de minori au fost mai puţine cu 198 faţă de anul precedent. “O mare parte din activităţile educative preventive desfăşurate în cursul anului 2013 au fost adresate minorilor”, a precizat sursa citată. De asemenea, în perioada menţionată au fost depistaţi 89 de minori fără supraveghere, din care 44 au fost trimis la locul de domiciliu, iar 45 au fost internaţi în regim de urgenţă în Centrul de Servicii Comunitare nr. 1 Zalău sau au fost încredinţaţi familiilor.Totodată, un număr de 97 de minori delincvenţi au fost introduşi în baza de date IMAGETRAK. Astfel, în cursul anului 2013, au fost comise 356 de infracţiuni faţă de 554 în 2012, pentru care au fost cercetaţi 275 minori, 47 dintre aceştia având sub 14 ani.

Mai puţine furturi în 2013
Furturile, distrugerile şi înşelăciunile au fost cele mai frecvente infracţiuni cu care s.au confruntat poliţiştii sălăjeni în anul 2013. Din totalul de 2.707 de fapte penale, 1.943 au fost furturi, 376 distrugeri, 155 înşelăciuni, 104 tulburări în posesie, 42 delapidări, 17 tâlhării, iar 17 alte infracţiuni. Faţă de anul precedent, numărul faptelor de acest gen a scăzut semnficativ, fapt ce situează Sălajul pe locul şase pe ţară, ca eficienţă a combaterii. Potrivit sursei citate, numărul furturilor, în general, a scăzut cu 17 la sută, adică mai puţin cu 387 de astfel de fapte. De asemenea, s-a constatat o scădere importantă, cu 10, în ceea ce priveşte faptele de tâlhărie, de la 27 în 2012 la 17 în 2013 (11 în mediul urban şi şase în rural). “Ca mod de operare, trei au fost comise prin folosirea de arme albe, iar nouă prin smulgerea obiectelor, nefiind înregistrate cazuri cu legarea victimei, autori mascaţi sau prin folosirea armelor de foc. De remarcat este faptul că nu au fost înregistrate tâlhării asupra factorilor poştali, transportatorilor de valori sau în unităţile bancare şi nici din cele cu mod de operare deosebit sau prejudicii mari”, au mai precizat reprezentanţii IPJ Sălaj.

Tehnologia infractorilor, mai performantă decât cea a poliţiştilor
“Sintetizând, aş spune că a fost unul dintre cei mai buni ani. Pentru orice structură teritorială de ordine publică, în actuala conjunctură, să menţii fenomenul infracţional la aceeaşi limită sau să îl scazi cu 0,5 sau un procent este un lucru meritoriu. Atunci când scăderea este cu aproape 12 procente este cu atât mai lăudabil. Sigur că sunt cifre, sunt statistici pe care noi, generic, le numim indicatori profesionali şi oricât ar fi ei de buni, principalul barometru al calităţii serviciiilor noastre este cetăţeanul”, menţionat Iosif Ghiurca, şeful IPJ Sălaj. Totodată, acesta a ţinut să sublinieze şi faptul că în cursul anului care tocmai s-a încheiat au fost identificate câteva riscuri importante. Printre acestea se numără: instabilitatea socială şi economică a unor zone, manifestată prin creşterea şomajului, de natură a genera creşterea infracţionalităţii, îndreptată îndeosebi împotriva băncilor, a caselor de schimb valutar şi a altor mânuitori de valori, inclusiv prin folosirea armelor de foc, apariţia unor noi moduri de operare specifice altor ţări, având în vedere caracterul transnaţional şi transfrontalier al criminalităţii, precum şi specializarea şi tehnicizarea grupurilor de infractori în săvârşirea faptelor antisociale, în special datorită progresului tehnic, în detrimentul mjloacelor de contracarare existente în dotarea Poliţiei Române.
De altfel, riscurile prezentate de şeful IPJ Sălaj nu au fost trecute cu vederea nici de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, prezent la evaluarea activităţii instituţiei. “Am văzut în finalul documentului pe care l-aţi prezentat două ameninţări: în primul rând, tehnologia şi tehnica pe care o are poliţia versus tehnologia pe care o au infractorii. Aici nu este vorba neapărat de viteza de reacţie, de capacitatea de a face faţă cu promptitudine unor tipuri de infracţiuni, eu cred că e mult mai serios, sunt infracţiuni pe care nici nu le ştim, nici măcar nu le vedem, nici măcar nu ştim despre ele şi aici cred că e marea problemă pentru că vedem efectele. Sunteţi chemaţi să le evaluaţi şi să le contracaraţi abia după ce ele se întâmplă în timp. Mai este o ameninţare semnalată, cea a resurselor financiare insuficiente în raport cu atribuţiile. Dacă resursele sunt insuficiente şi devin un permanent cronic, atunci, dincolo de diminuarea de capacitatea de funcţionare a instituţiei şi a posibilităţii de a-şi realiza atribuţiile mai apare şi un alt aspect care nu trebuie scăpat din vedere, cel al confortulu personal al fiecăruia dintre voi, pentru că nemulţumirea din urmă, de câţiva ani şi cea din anii care vin se tot adună, ducând la un moment dat la o nemulţumire care influenţează modul în care funcţionează instituţia. O sumă de nemulţumiri nu poate da cu plus”, a menţionat preşedintele CJ Sălaj, adăugând faptul că alocările finaciare în acest an vor putea fi susbstanţial mai mari.

Alte articole

4 Thoughts to “Sălajul, fruntaş în combaterea infracţionalităţii”

 1. Anonim

  Salajul fiind un judet foarte sarac, infractionalitatea a scazut datorita ratei mari a deceselor, autoritatile au rol decorativ.

  1. Antiprostin

   Bine mai ca ai tu rol productiv si autoritatile doar decorativ!

 2. Anonim

  Mai este un risc INCOPMPETENTA LUI GHIURCOO, care rezolva starea infractionala di PIX CA SA IASA BINE.
  Scad furturile pentru ca nu le inregistraza, De faptele cu AN nu se vorbeste minic, de ce oare. A uitat sa spuna ca Salajul este un judet sigur. Vai de noi cu asemenea conducatori numiti politic.

  1. Antiprostin

   Anonim,anonim,da’ esti prost gramada anonime!
   Daca n-ai fi analfabet si repetent la matematica,ti-ai da seama ca daca scad furturile si in general scade numarul de infractiuni reclamate, scad si AN-urile.

Leave a Comment