Iluzia unificării dreptei

Daniel Săuca

Gheorghe Falcă chiar a fost ori s-a afișat extrem de relaxat la „Rotisorul politic”. Știa că nu va câștiga bătălia internă cu Cătălin Predoiu pentru desemnarea candidatului PDL la alegerile prezidențiale cel puțin în județele din nord-vest, lăsând să se înțeleagă că nu era chiar bine ca fostul ministru al Justiției să defileze de unul singur. Și-a permis să vorbească teoretic despre valori probabil de dreapta, despre necesitatea deja prea invocată a unui candidat unic al dreptei la alegerile pentru Cotroceni. Ce spune Falcă au mai rostit și alții. Un discurs, mă rog, mai conservator, bazat, să zicem, pe valori clasice ale politicii (nu neapărat de dreapta), cetățean, familie, patrie. Sunt curios de pildă ce mai înseamnă patrie în plin globalism… Revenind la dreapta, înghesuiala e mare. Orice s-ar spune, și Antonescu e tot pe același palier. Să recapitulăm numele posibilor candidați la prezidențialele de anul viitor dinspre dreapta: Antonescu, Predoiu, MRU. Niciun candidat al stângii? Într-o Românie asistată, obișnuită să ceară, nu să dea, e puțin probabil. Alegerile prezidențiale din 2014 ar fi primele după 1990 fără un candidat al stângii. Ceea ce nu prea cred că se va întâmpla. Să nu vă închipuiți că un recent sondaj, ale cărui date publice indicau 26 la sută pentru Crin Antonescu și 24 la sută pentru Victor Ponta intenție de vot, a fost făcut doar de dragul testării credibilității premierului. Sunt semnale că „se lucrează”… Reacțiile oarecum disperate ale candidatului liberal, de opoziție la guvernare, dau de înțeles că lupta va continua. În timp ce premierul anunță de la sediul PSD „cu cât cresc salariile românilor”, președintele Senatului o dă cu bătăliile Guvernului cu FMI. Oricum, dreapta nu se va unifica degrabă. Dreapta înseamnă și PNL. Cel puțin deocamdată (slabe șanse ca și după alegerile europarlamentare lucrurile să fie mai clare) dreapta e divizată. Și nu va putea ieși din această letargie fără un nou Băsescu (prototipul anului 2004), un nou „animal politic” capabil să muște din fundul stângii…Și vreți să spuneți că stânga, PSD, nu va dori să aibă un candidat la prezidențiale? Altfel, despre dreapta și stânga la români, cu altă ocazie. Poate până atunci se mai risipesc și iluziile. Și ale lui Gheorghe Falcă. Omul nu vede PDL fără Băsescu.

Alte articole

7 Thoughts to “Iluzia unificării dreptei”

 1. Anonim

  pai, e nanasul lui, nu?

 2. Anonim

  si totusi, Dane, o monarhie de-asta, plictisitoare, ca-n Norvegia, pe cand? mai ales ca Rege avem! doar sa-l punem pe tron.

 3. Zălăuan

  Auzi d-le Săuca, spune-mi care este deosebirea dintre stânga şi dreapta în această ţară, doar toţi au aceeaşi politică.
  Spre exemplu, şi ciumeţii portocalii şi USL-iştii vor numai cotă unică de impozitare.
  Niciunul nu vrea să aplice capitalismul adevărat din SUA, Anglia, Germania, Franţa, Italia, Belgia etc, unde se aplică impozitarea progresivă. Aici bogătaşii plătesc şi 60-80 % impozit, nu 16 % ca la noi.
  Nu, la noi se aplică cota unică de impozitare, la fel ca în statul mafiot rus.

 4. obs.

  In acest moment, consider ca doar o monarhie constitutionala ne poate scoate din aceasta cloaca cu politicieni de toata jena……!!!
  Pe cand un articol in acest ziar despre monarhie ????

 5. Anonim

  e prea plicti cu monarhie… nu tu scandale, nu tu succesuri, nu tu defecturi…

 6. Anonim

  FALCA sa se duca dracului cu nasu lui cu tot sa-l ia si pe M>R>U> cu ei si pe elena si pe ALMA si pe LIA sa mearga la dreapta

Leave a Comment