Sălăjenii dau bani pentru sănătate şi biserici

Sălăjenii sprijină anual cu sute de mii de lei sistemul de sănătate, bisericile sau organizaţiile sportive şi culturale. Din anul 2008, Codul Fiscal permite direcţionarea celor două procente din impozitul pe venit către o entitate la alegerea contribuabilului. Aproximativ 20.000 de sălăjeni valorifică în fiecare an această prevedere a Codului Fiscal.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj, principalele entităţi către care angajaţii judeţului preferă să-şi redirecţioneze 2 la sută din impozitul pe profit sunt organizaţiile de sănătate, parohiile şi organizaţiile creştine, organizaţiile sportive şi culturale.
Primul an în care Codul Fiscal a permis direcţionarea a două procente din impozit, respectiv 2008, a însemnat susţinerea mediului non-guvernamental sălăjean cu peste 860.000 de lei. “În 2008, 19.156 de persoane au direcţionat 2 la sută. Suma totală a fost de 864.348 de lei”, au precizat reprezentanţii DGFP Sălaj.
În următorul an, respectiv 2009, numărul sălăjenilor care au direcţionat cei 2 la sută din impozit, a crescut cu peste 2.500 de persoane, implicit şi sumele redirecţionate fiind mai mari. Astfel, conform datelor furnizate de DGFP Sălaj, în anul 2009, deja erau 21.667 de contribuabili care au redirecţionat procentul menţionat, suma totală redirecţionată către entităţile alese de aceştia fiind de 934.419 de lei. În schimb, în 2010 se observă o uşoară scădere a numărului celor care au ales să direcţioneze 2 la sută din impozit. Potrivit DGFP Sălaj, 20.844 de persoane din judeţ au direcţionat acest procent în anul 2010, suma totală fiind de 863.874 de lei.

Printre preferinţe se numără educaţia şi sportul
Un an mai târziu, se constată o uşoară creştere faţă de anul precedent, a numărului contribuabililor sălăjeni care şi-au ales entitatea către care doresc să direcţioneze 2 la sută din impozitul pe profit. Şi în 2011, majoritatea sălăjenilor au preferat entităţile din domeniile sănătate, culte religioase, sport şi învăţământ. Astfel, conform situaţiei întocmite de DGFP Sălaj, peste 21.000 de contribuabili au ales să direcţioneze cele două procente, suma totală ridicându-se la peste un milion de lei, mai exact, 1.002.839 de lei.

27 mai, termenul limită pentru depunerea formularelor
Conform Ministerului Finanţelor, contribuabilii trebuie să completeze formularul 230, în cazul veniturilor provenite din salarii, sau declaraţia 200, în cazul celor care au venituri din alte surse, precum profesiile libere. Cele două procente din impozitul pe venit sunt oricum reţinute şi virate către bugetul de stat. Astfel, dacă persoanele doresc să sprijine o organizaţie sau o fundaţie, aceasta este una dintre cele mai bune modalităţi.
Potrivit reprezentanţilor DGFP Sălaj, formularele prin care contribuabilii pot redirecţiona 2 la sută din impozitul pe venit, respectiv formularul 230, pentru cei care au venituri din salarii şi formularul 200, pentru cei cu venituri din alte surse, pot fi depuse până în data de 27 mai, având în vedere că termenul limită de depunere, 25 mai, este zi nelucrătoare.

 

Alte articole

Leave a Comment