O firmă din Sălaj, deținătoarea celei mai mari plantații de brazi de Crăciun din România

Sebastian Olaru

O firmă din localitatea sălăjeană Camăr, cu o plantație de pomi de Crăciun de aproape 400 de hectare și circa 100.000 de brazi vânduți anual la nivel național, este liderul național atât ca suprafață cultivată cât și ca număr de pomi de iarnă comercializați în România.

Ideea unei afaceri cu brazi de Crăciun i-a venit lui Szozoboszlai Attila, profesor de fizică și fost primar al comunei Camăr timp de patru mandate consecutive, după o excursie cu familia în strainătate, combinată cu o experiență nereușită de a demara o afacere în domeniul agricol.
“Am început să facem agricultură pe terenurile rămase comasate, pe hotarul localității Camăr, dar a fost un eșec. Lucram cu pierdere de la un an la altul, deși aveam utilaje proprii. Avea pierdere pentru că ori condițiile atmosferice nu erau corespunzătoare, ori prețurile de pe piață. Acum opt ani, am plecat într-o excursie cu familia, în Ungaria, Austria, Germania, până în Danemarca și am văzut suprafețe întinse plantate cu brazi de Crăciun. Ne-am oprit la una din aceste pepiniere din Austria și am început să stăm de vorbă cu cei de acolo. Oamenii erau foarte interesați de a investi în România, de a face un parteneriat, pentru că ei nu mai aveau teren pentru a planta, iar România era o piață liberă pentru cei din Uniunea Europeană. Ne-au vizitat, am luat niște probe de sol și am ajuns la concluzia că merită să facem această investiție”, memorează Szozoboszlai Attila începuturile afacerii.
Firma a fost înființată în urmă cu șapte ani, în parteneriat cu un asociat din Austria, un an mai târziu apărând și primele culturi de brazi, inițial pe o suprafață de 100 de hectare.
“În toamna anului 2006 am înființat o societate nouă, românească, cu parteneri din Austria. Aveam nevoie de experiența lor. Am trimis un grup de tineri la o perfecționare la plantațiile existente în Ungaria și Austria și în primăvara anului următor am început să plantăm. Prima dată am plantat 100 de hectare și când am văzut că încep să crească brăduții și pentru noi a fost o satisfacție. Da, într-adevăr, este foarte greu să reziști câțiva ani să nu produci nimic, să nu câștigi nimic, dar când vezi cum cresc brăduții și te gândești că peste 5-7 ani o să avem o producție din care vom recupera investiția am zis că merită să facem acest efort”, afirmă omul de afaceri sălăjean.
La Camăr se cultivă trei specii: molidul clasic, cunoscutul brad argintiu și bradul nordmaniana, care se caută din ce în ce mai mult pe piețele din Europa. După o așteptare de câțiva ani, rezultate au început să apară, 2012 fiind anul cu primii pomi de Crăciun vânduți de la pepiniera din Camăr, iar în acest an comenzile au ajuns deja la 30.000 de brazi.
“La ora actuală avem aproximativ 380 de hectare de plantații cu pomi de iarnă, din care avem din prima perioadă brazi care au deja înălțimea 1,5-2 metri. De anul trecut vindem, dar anul acesta am avut comenzi mari și multe de la supermaketurile din România la brazii cu rădăcină, la ghiveci. Acești brazi se cumpără pentru fi plantați în parcuri, în zone publice, în curțile celor care stau la casă. În acest an deja am trecut de 30.000 de brazi vânduți la ghiveci. Din această cantitate, o parte, aproximativ 10 camioane, i-am exportat în Belgia, Olanda, Danemarca și Ungaria. (…) Pentru brazii tradiționali, am început să-i tăiem și deja se lucrează la împachetarea lor. Am început să livrăm în străinătate primele transporturi. În Belgia am trimis două camioane de molizi tăiați. Ei ne aduc nouă brazii nordmaniana, deoarece cantitatea care se obține la Camăr nu acoperă necesarul din România. Camioanele care duc pomi de iarnă din România, la întoarcere aduc brazi din Danemarca, Olanda, Germania, Austria, Belgia și Ungaria. Negociem pentru a livra în Republica Moldova. Deci putem să spunem că stăm bine. Nu producem cât putem vinde. Este un lucru bun”, a concluzionat Szozoboszlai.

Alte articole

3 Thoughts to “O firmă din Sălaj, deținătoarea celei mai mari plantații de brazi de Crăciun din România”

 1. Anonim

  da ,dar acest investitor sustinut de danamarca a vandut pana acum cate 100.000 de pomi pe piata romaneasca,anual, din import ,cu crotalii ca si cum ar fi producator roman ,facand evaziune,ca nu erau de vandut pomii pana la varsta de 7 ani, asta o stie orice silvicultor (interest)dar nu a existat acel interes ,ci doar coruptie,iar producatorii autohtoni nu s-au putut dezvolta si rezista datorita pretului de damping,ca pe acestia-producatorii romani, nu-I protejeaza nimeni,in sensul de tratament correct.
  ca au mai fost silvicultori care au incercat sa faca pepiniere in tara dar ia-u omorat importutile din Danemarca si Ungaria.
  SI NE SI LAUDAM ACUM..

 2. Anonim

  Şefii Poliţiilor nu citesc presa. Sau citesc selectiv. Adjuncul IPJ care răspunde de Ordine Publică şi Pol.oraş Simleu,ATOP are toacă bani publici nu au nimic de spus. Treziţi-ză că dormiţi în papucii şi hainele statului.

 3. Anonim

  tepariii……… vand brazi in giveci fara radacina !!!!!!!!! si brazi fara tva imp exp???????? anaf ce zice contribuie

Leave a Comment