În plină criză, tinerii sălăjeni s-au lansat în afaceri

Tinerii întreprinzători din judeţul Sălaj au înfiinţat în ultimii doi ani, 159 de societăţi cu răspundere limitată – debutant (SRL-D), din care mai fucţionează 153, în condiţiile în care şase societăţi au fost radiate, arată datele publicate de către Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Lor li se adaugă alte două astfel de societăţi care sunt în curs de înfiinţare.
Sălajul se plasează la mijlocul clasamentului naţional din punct de vedere al numărului de SRL-D-uri, depăşind judeţe cu o populaţie net superioară precum Suceava, Neamţ, Botoşani ori Alba.
La nivel naţional, tinerii întreprinzători au înfiinţat 10.506 firme, din care 10.370 mai au activitate. În plus, 276 de SRL-D-uri sunt în curs de înfiinţare, cele mai multe în Bucureşti, Ilfov şi Iaşi, potrivit ONRC.
Firmele au fost înfiinţate în cadrul programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, lansat în 2011, prin care debutanţii în afaceri beneficiază, printre altele, de finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro.
De la lansarea programului până la finele lunii septembrie, cele mai multe firme au fost înfiinţate în judeţul Cluj (1.293 SRL-D), Bucureştiul fiind pe locul doi cu 1.134 de firme. După numărul de întreprinderi de debutanţi urmează, potrivit ONRC, Timiş (692), Braşov (417), Maramureş (413) şi Galaţi (398). În Vaslui (44), Călăraşi (46) şi Ialomiţa (59) au fost înfiinţate cele mai puţine firme de către tineri.
Noile afaceri au vizat în primul rând domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor (532 firme), cel al lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (440), restaurante (394) şi transporturi rutiere de mărfuri (344).
Pentru a putea beneficia de alocaţia financiară nerambursabilă de la stat, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi. De asemenea, beneficiarii trebuie să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi să reinvestească, anual, minim 50 la sută din profitul realizat în anul fiscal precedent. Alte facilităţi de care pot beneficia tinerii în cadrul programului sunt garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, care acoperă până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.

Alte articole

Leave a Comment