Automatele de cafea au intrat în vizorul inspectorilor de la Protecția Consumatorului

După multe sesizări despre calitatea cafelei din aparatele automate de cafea și ceai, inspectorii ANPC au decis să înceapă controalele împreună cu ANAF şi cu cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară, pentru a determina dacă ceea ce scrie pe automatele de cafea se regăseşte şi în pahare şi dacă există autorizaţii de funcţionare.

”Nu au dreptul să funcţioneze outdoor (afară), numai indoor (în spații acoperite)! Ele nu au voie să funcţioneze dacă nu sunt branşate la o reţea de apă şi trebuie să scrie pe eticheta lor ce beţi! Cum se numeşte acela? Cafea cu albitor! Nu este cafea cu lapte! E cafea cu înălbitor de rufe!”, spune Marius Pîrvu, preşedintele ANPC, revoltat de cele constatate în multe cazuri.

Deşi sunt reguli clare, puţini le respectă – la fiecare colţ de stradă, există un automat de cafea care nu este legat la reţeaua de apă, este plin de praf şi fără nicio informaţie despre conţinutul cafelei.  ”Cele care sunt pe stradă la ce sunt branşate? Au nişte butoaie, la care vine agentul, vine cu butoiul, pune butoiul, de unde o lua apa? Dumnezeu cu mila!”, mai spune Marius Pîrvu.

Cafeaua ieftină atrage atenţia multor români, care după un pic de reticență, tot ajung să cumpere, pentru că le este la îndemână.

”Este o pulbere cu o grămadă de aditivi, indulcitori şi dacă vom bea aceea cafea va fi una cu E-uri. Plecând de la apă, sunt bolile infecţioase transmise prin apă, hepatite, lysteria”, spune Adrian Marinescu, medic Boli Infecţioase.

În ideea în care automatele chiar ar livra cafea, persoanele implicate în industria cafelei, nu-și pot explica cum această rețetă ajunge să coste doar un leu. În cafenele, un espresso scurt costă in medie 6 lei, iar o cafea cu lapte 10 lei.

”Este foarte greu sau aproape imposibil ca o cafea corectă care să respecte standardele să coste un leu!”, spune un patron de cafenea. Și în județul Sălaj există aparate de cafea plasate în plină stradă, multe dintre ele nefiind racordate la rețea curentă de apă și având o întreținere, cel puțin din punct de vedere al curățeniei și siguranței alimentare, care lasă mult de dorit. Dorel Fechete – comisar şef adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Sălaj, ne-a confirmat faptul că această acțiune ajunge, în aceste zile, și în Sălaj, aparatele automate de cafea intrând și în vizorul inspectorilor sălăjeni.

 

 

 

Leave a Comment