Ceasurile „smart” pentru copii – o păcăleală?

Mișcarea pentru Protectia Consumatorilor la nivel european a transmis o alertă, preluată și de specialiștii de la Info Cons România, cu privire la  ceasurile “smart” destinate copiilor. Unii părinți doresc să fie permanent în contact cu copiii lor și să țină evidența locului în care sunt aceștia în orice moment. În acest sens, foarte populare și cu vânzări-record sunt ceasurile smart (smartwatches) care pot fi folosite pentru a permite urmărirea în timp real din punct de vedere a localizării copiilor cât și comunicarea cu aceștia.

Conform analizei realizate de Consiliul Consumatorilor din Norvegia, studiu realizat în parteneriat cu o firma importantă de securitate pe acest segment, pe aceste tipuri de produse, au reieșit informații ce îngrijorătoare pentru părintii care au achiziționat astfel de produse. Se pune întrebarea dacă, în loc să garanteze și să păstreze siguranța copiilor, aceste produse de fapt pot pune în pericol siguranța acestora. În urma analizelor specializate asupra mai multor produse cu diferite mărci, au fost descoperite breșe de securitate alarmante. Cu mare ușurință, o persoană străină poate prelua controlul ceasului și poate urmări și comunica cu copilul. Ei vor putea să urmărească copilul în timp ce este în mișcare sau să pară că acesta este undeva unde de fapt nu este în realitate. Datele sunt transmise și stocate fără a fi criptate. Sentimentul fals de securitate este un alt neajuns deosebit de grav al unora dintre aceste produse, mai precis, funcțiile de tip SOS din ceasurile Viksfjord și Gator – de exemplu – sunt catalogate ca fiind  foarte slabe. Alertele transmise atunci când copilul părăsește o zonă permisă sunt, de asemenea, foarte slabe.

Termeni și condiții ilegale ori inexistente, la unele dintre aplicațiile asociate ceasurilor reprezintă, de asemenea, un alt set de neajunsuri. De asemenea, nu se pot șterge datele sau contul de utilizator. Acestea sunt încălcări atât din Legea privind controlul marketingului, cât și în Legea privind datele cu caracter personal. InfoCons România va demara o acțiune de monitorizare și verificare a pieței din România, cu privire la aceste produse, indiferent de marca lor, iar rezultatele studiului vor fi publicate în scurt timp.

 

 

One Thought to “Ceasurile „smart” pentru copii – o păcăleală?”

  1. Anonim

    amu veniti cu asemenea informatii? da ce lucreaza astia de la protectia consumatorului?
    dupa ce am cumparat 2 ceasuri, am facut 2 abonamente, am vazut ca nu functioneaza ass cum se lauda pe Emag. De multe ori nu se localizeaza kalumea, nu au semnal bun la convorbiri, anumite carecteristici, cum ar fi cele SPION, nu functioneaza, acumulatorii sunt foarte slabi, etc.

Leave a Comment