Monumentul de la Guruslău, reabilitat cu o jumătate de milion de lei

Autorităţile judeţene vor cheltui 552.000 de lei pentru restaurarea monumentului Mihai Viteazul de la Guruslău. O iniţiativă similară s-a produs la finele anului 2012, însă demersurile au fost abandonate după ce în cadrul Comisiei pentru Organizarea şi Dezvoltarea Urbanistică au existat păreri divergente privind costurile unor lucrări incluse în devizul privind reabilitarea monumentului. Investiţia de atunci fusese estimată la 730.000 de lei. Proiectul de hotărâre nu a mai intrat pe ordinea de zi de atunci, autorităţile preferând să solicite lămuriri suplimentare proiectantului.
Un nou deviz general privind cheltuielile necesare realizării obiectivului, întocmit de către preşedintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, Guttmann Syabolcs, a arătat că lucrările pot fi executate şi cu bani mai puţini.
Monumentul de la Guruslău nu a fost restaurat niciodată de la inaugurarea din 1976, în decursul timpului degradându-se ca urmare a infiltraţiilor apelor pluviale. “Aceste operaţii de restaurare au ca scop readucerea monumentului la forma iniţială istorică, adică la nivelul exigenţelor perioadei de construcţie iniţială”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Investiţiile vizează eliminarea degradărilor, dar şi măsuri pentru asigurarea durabilităţii monumentului. În acest sens, va fi realizată o sistematizare verticală pentru evacuarea apelor meteorice de lângă fundaţie, va fi refăcută în întregime placarea construcţiei, utilizând, pentru lipirea plăcilor din travertin de betonul structural, materiale specifice care să neutralizeze efectul de migrare a sărurilor din beton, spre exterior, şi va fi rostuită suprafaţa restaurată cu mortar hidraulic. În vederea asigurării durabilităţii
Monumentul de la Guruslău este ridicat pe dealul Guruslăului, în cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, împotriva lui Sigismund Bathory, ultima victorie înainte de asasinarea sa. Inaugurat la 21 octombrie 1976, obiectivul este o reconstrucţie, într-o formă impozantă, a monumentului de 10 metri ridicat în 1928 pe colina din apropierea localităţii şi demolat în 1941 de autorităţile maghiare. Edificiul, realizat de sculptorul Victor Gaga, are aproape 27 de metri înălţime şi se află pe lista monumentelor istorice.

3 Thoughts to “Monumentul de la Guruslău, reabilitat cu o jumătate de milion de lei”

  1. Zălăuan

    Ideea este salutară, dar eu totuşi aş vrea să ştiu cine a profanat acest monument, după „revoluţe” şi a ras nişte cuvinte dăltuite în piatră, Nicolae Ceauşescu.
    Ştim ce s-a întâmplat în 1941, când ungurii au demolat vechiul monument dar nu ştim ce s-a întâmplat în 1990.

  2. Anonim

    Nu e idiot, asa e el

Leave a Comment