Termen limită pentru depunerea cererilor de sprijin în apicultură

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în 4 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 443 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017 – 2019 a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar. Astfel, până în data de 15 august 2017, la APIA Sălaj, cu sediul în Zalău, strada Corneliu Coposu 79/A, se pot  depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) în anul 2017. Beneficiarii Programului sunt apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pentru acţiunile: combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; raţionalizarea transhumanţei; măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol.

Beneficiare pot fi şi cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori. Obiectivul Programului îl constituie îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziţionarea de: medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral şi acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

“Valoarea sprijinului financiar alocat Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, distribuită astfel: pentru anul 2017 – 32.542 mii lei; pentru anul 2018 – 32.542 mii lei; pentru anul 2019 – 32.542 mii lei.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment