Stresul bugetarilor sălăjeni înghite milioane de lei din banul public

Salariile angajaţilor din administraţia judeţului, precum şi ale celor din unele instituţii subordonate Consiliului Judeţean Sălaj sunt rotunjite în fiecare lună cu bani suplimentari acordaţi pentru stres, pentru turele de noapte, pentru radiaţii şi pentru alte condiţii de muncă periculoase.

Pentru că îşi petrec opt ore din fiecare zi lucrătoare într-o clădire în care şi pe care sunt amplasate dispozitive ce generează câmpuri electromagnetice, toţi cei 108 angajaţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj beneficiază de un spor pentru condiţii vătămătoare, acordat în baza Legii nr. 284/201 – Legea-Cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pe baza determinărilor anuale efectuate de Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj.
Astfel, fiecare dintre cei peste 100 de lucrători din aparatul de specialitate al CJ Sălaj se alege cu un plus de zece procente la salariul de bază, corespunzător timpului lucrat, potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii administraţiei judeţene.
Pentru cinci angajaţi, conducerea instituţiei acordă şi sporuri pentru complexitatea muncii, în valoare de 10 la sută ori 25 la sută din salariul de bază. În categoria celor care îşi rotunjesc lefurile cu aceste drepturi suplimentare intră personalul care aplică viza de control financiar preventiv pe documentele interne.
Cumulate, cele două suplimente salariale menţionate reprezintă 20.800 de lei – la fel ca în 2013, în timp ce valoarea totală a fondului lunar de salarii este de 250.000 de lei. Un calcul rapid arată că în acest an, de la bugetul judeţului se vor „topi” 249.600 de lei pentru plata respectivelor bonusuri.
Potrivit oficialilor CJ Sălaj, legea dă dreptul unui număr de maxim 30 de persoane să beneficieze de un spor pentru activitatea pe care o desfăşoară în cadrul proiectelor cu finanţare europeană. În acest caz, sumele aferente acestui spor se calculează în fiecare lună, în funcţie de numărul persoanelor şi orele lucrate de fiecare angajat implicat în aceste proiecte.

La Spitalul Judeţean, sporurile sunt o cincime din cheltuielile cu personalul
Salariaţii din aparatul de specialitate al CJ Sălaj nu sunt, însă, singurii bugetari care se bucură de sporuri pentru condiţii de muncă. Lefurile a sute de angajaţi din instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean sunt „căptuşite” de astfel de adaosuri salariale. Cei mai mulţi bani suplimentari ajung în buzunarele personalului care activează în sănătate şi asistenţă socială.
În bugetul pe anul 2014 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj la rubricile „sporuri pentru condiţii de muncă” şi „alte sporuri” în valoare de circa 900.000 de lei, reprezentând a opta parte din totalul cheltuielilor de personal. „Avem peste 600 de angajaţi şi fiecare dintre ei primeşte spor pentru condiţii periculoase de muncă, întrucât lucrează cu copii şi cu persoane cu handicap. Acest spor este de 10-15 la sută din salariul de bază. La CITO Jibou, unde se lucrează cu bolnavi neuropsihici, acest spor ajunge la 50 la sută”, ne-a declarat Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj. O parte dintre salariaţi au dreptul şi la alte tipuri de sporuri, printre care cel de tură ori cel de noapte.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, fondul pentru sporurile acordate depăşeşte 7,3 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu personalul se ridică la 42 milioane de lei.
În lista beneficiarilor de diferite stimulente figurează şi lucrătorii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Sălaj, ce vor fi recompensaţi pe parcursul acestui an cu suplimente financiare în valoare de 29.000 de lei, cei de la Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, cu 22.000 de lei, dar şi cei din Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, cu 19.300 de lei.

2 Thoughts to “Stresul bugetarilor sălăjeni înghite milioane de lei din banul public”

  1. Anonim

    Grozav.Asta in conditiile in care in industrie,statul asta nenorocit a desfiintat inca din 2001 grupele de munca.

  2. anonim

    acolo se poate dar pt cei care lucreaza cu batrinii la domicili nu primesc nici salariul intreg, daramite sporuri!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Comment