Trufia Episcopiei Sălajului, învinsă de ameninţările enoriaşilor: Părintele Coste rămâne la “Sfântul Ştefan”

VIDEO

După mai multe proteste, enoriaşii de la biserica “Sfântul Ştefan” din Zalău câştigă lupta cu Episcopia Sălajului. Reprezentanţii eparhiei au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat şi câteva zeci de enoriaşi, că preotul Ioan Coste va rămâne slujitor la parohia din cartierul Brădet, însă îşi va pierde definitiv rangul de iconom şi pe cel de iconom stavrofor, adică nu va mai putea purta ca semne distinctive brâul roşu şi crucea pectorală.

Decizia a fost luată în prima parte a zilei de marţi, de către Permanenţa Consiliului Eparhial şi a fost făcută public de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, episcopul Petroniu Florea având un alt program.

Adio, ranguri bisericeşti!

“Datorită faptului că părintele Ioan Coste şi-a recunoscut vinovăţia, regretă faptele petrecute şi consecinţa lor, Permanenţa Consiliului Eparhial a decis ca pentru abaterea disciplinară recunoscută şi asumată, părintelui Ioan Coste să i se retragă definitiv rangurile bisericeşti onorifice pe care le posedă, respectiv rangurile de iconom şi iconom stravrofor. În aceste condiţii, părintele Ioan Coste îşi păstrează postul de preot slujitor la parohia <Sfântul Ştefan> din municipiul Zalău şi toate drepturile şi obligaţiile pe care acest post le presupune”, a declarat Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului.
Anunţul a iscat aplauzele credincioşilor strânşi în lăcaşul de cult, reacţia mulţimii înduioşându-l la lacrimi pe părintele Coste, vizibil jenat de situaţia în care a fost târât. Gârdan a mai precizat că instituţia pe care o reprezintă regretă “gravele tulburări produse, cu atât mai mult cu cât încă nu fusese luată o decizie finală în acest sens”. Declaraţia sa vine în ciuda faptului că preotului Coste îi fusese înmânată, în urmă cu câteva zile, o notificare prin care era anunţat că va fi transferat la parohia din Brebi.

Umilit de şefii săi

Oamenii prezenţi ieri în biserică l-au acuzat pe Gârdan de dezinformare, susţinând că în audienţa pe care au avut-o la Petroniu Florea, acesta a fost de neclintit în faţa rugăminţilor enoriaşilor de a nu-l transfera pe Coste. “O oră ne-am rugat de Preasfinţit să schimbe pedeapsa şi de cel puţin 15 ori ne-a spus: !”, a spus unul dintre membrii consiliului parohial. Acesta a adăugat că scandalul de la Zalău a fost o lovitură de imagine adusă Bisericii Ortodoxe Române, în condiţiile în care mulţi credincioşi şi-ar fi exprimat intenţia de a renunţa de la cultul ortodox.
Umilit de superiorii săi, preotul Coste şi-a recunoscut vinovăţia atât în faţa presei cât şi a enoriaşilor. “Îmi cer iertare că aţi trecut prin astfel de stări emoţionale. Mă bucură hotărârea Permanenţei Consiliului Eparhial, de a rămâne în această biserică. Este singurul lucru pe care mi l-am dorit. Îi rog pe toţi credincioşii să înceteze orice discuţie; ce a fost nu se mai poate schimba. Consideraţi această întâmplare o ispită peste care trebuie să trecem”, a mai spus slujitorul.

Îndoliat şi pedepsit

Întregul scandal de la biserica “Sfântul Ştefan” a fost declanşat după ce fostul vicar al Episcopiei Oradea, Vasile Bota, a slujit, în 8 ianuarie 2013, la înmormântarea mamei lui Ioan Coste, fiind încălcate, astfel regulamentele bisericeşti şi sfidând public interdicţia episcopului Sălajului. Preotul orădean este considerat persona non grata în judeţ, întrucât “în perioada în care a ocupat funcţia de vicar administrativ al Episcopia Oradiei, a reuşit divizarea în două tabere a preoţilor din Sălaj”. Mai exact, explică Gabriel Gârdan, preotul Bota a fost unul dintre cei care s-au opus cu înverşunare înfiinţării Episcopiei de Sălaj.

Lucaciu nu mai este preot paroh

Potrivit mai marilor Episcopiei Sălajului, în urma acestei întâmplări, patru preoţi au fost sancţionaţi: Ioan Coste, preot la “Sfântul Ştefan”, cu transferul, pentru că se afla la a doua abatere, iar Ştefan Lucaciu, protopop de Zalău, Dan Haiduc, protopop de Şimleu şi Dumitru Blaga, paroh în Bădăcin, s-au ales cu dojană arhierească.
Coincidenţă sau nu, la scurt timp, protopopul de Zalău, Ştefan Lucaciu, a fost anunţat că şi-a pierdut postul de preot paroh la biserica “Sfântul Ştefan” în favoarea lui Septimiu Gudea, instalat în funcţie duminica trecută. Nici această măsură nu este pe placul enoriaşilor din Brădet, care îi acuză pe mai marii eparhiei că le-au băgat pe gât un preot pe care nu şi-l doreau.

29 Thoughts to “Trufia Episcopiei Sălajului, învinsă de ameninţările enoriaşilor: Părintele Coste rămâne la “Sfântul Ştefan””

  1. oare

    Daca nu se merge pana la capat, cu proteste si cu demisia ‘astuia’, situatia se va repeta si la alte biserici. Se va merge pe idea ‘caini latra, caravana trece’ si orice greseala a lor va fi pusa in circa cuiva, preot, enoriasi iar ei vor fi bine in continuare, cu lux si vacante, fara a avea nici un merit.
    Sigur, au venit un nou val de preoti tineri, este foarte bine, dar nu la niste lucruri gata facute, biserici, case parohiale, fara nici un efort si fara nici un merit personal. Meritul acestor tineri preoti este supusenia si servilismul in fata unuia ……, care in schimbul unor avantaje viitoare ii pune pe acestia in bisericile gata construite.
    Toti la Episcopie sunt tineri, repet lucru foarte bun, dar nici unul nu are coloana vertebrala necesara unor astfel de functii si responsabilitati majore, de a lua atitudine fata de un lucru, fara a fi din start de acord cu iluminatul

  2. Anonim

    nu-l mai numiti ,,presfintit” pe acest Petroniu el poate fi numit ,,impielitatul Petroniu” i se potriveste ca o manusa

  3. jeu

    de acord cu anonim

  4. prostii

    Suntei prosti sau prostiti? Din punct de vedere al varstei Preasfintitul este la mijlocul taberei. In BOR varsta de acces in cler este pe la 25, iar varsta de pensionare la 65. Preasfintitul are 47, deci este la mijloc. Are preoti si peste si sub aceasta varsta. Echilibrul este perfect, jumatate peste, jumattae sub aceasta varsta, incat orice speculatii sunt de folos. Mai este un aspect, acuzele curg, dar au si dovada? Sunt nefondate. Cei care doresc anarhie, sa isi puna pofta in cui. Sefii Bisericii nu se iau dupa acuze oarecare, ci au nevoie de dovezi, ca in orice caz serios. De aceea, ciocu mic si joc de glezna, cu nu aveti nimic.

  5. Anonim

    Jeu,dar cine esti tu oare?

  6. johnny

    ce tara de rahat si ce biserica pe masura avem!!!eu sincer nu dau nici un ban la biserica pt ca a devenit doar o afacere. popa nu da la nimeni nimic nici macar sprijin moral, fara banii, degeaba platesti abonament(taxa de cult) cand ai un eveniment in familie ce necesita prezenta unui popa, nu vine nimeni pana sari cu banu.nu inteleg ce ne mai trebuit aici acest petronel sau cum masa lo chema nu sunt destui trantori pe care sa i tinem in spate?si acum o bomba: tata, dumnezeu sa l ierte, a fost preot ortodox.

  7. …mai Joahnni, tac-tu ,Dumnezeu sa-l ierte,ti-a fost tata numa in acte ca pe tine in fond te-a adus musca…

  8. Enorias

    PROTESTUL trebuie continuat . Vina cea mai mare o are acest zis EPISCOP care numai dezbina si imprastie ura. Acest individ TREBUIE sa plece din SALAJ. Sa nu ne lasam Trebuie maine sa protestam pe platou ( Foarte multi oameni din Zalau si nu numai o sa vina). Acest impostor si mincinos de EPISCOP trebuie sa ne lase in pace. La fel si clica lui. Sa nu uit , cum sa pui preot paroh in bradet pe un NIMENI si pe Dl Lucaciu care a coinstruit impreuna biserica sa-l detronez din aceasta functie . Este strigator la cer!!
    ZALAUNI !! nu va lasati calcati in picioare. Acum trebuie continuat PROTESTUL pentru a scapa pentru TOTDEAUNA de acesti IMPOSTORI si MINCINOSI care sunt fara frica de DUMNEZEU.

  9. Anonim

    multumim presa ,fara voi nu reuseam. costea acistigat mai mult decit avaut vredata iar biserica prin petroniu si raii sai sfatuitori a pierdut mai mult decit crede cineva

  10. ORIPILANT

    Ev. Luca Capitolul 17
    1. Şi a zis către ucenicii Săi: Cu neputinţă este să nu vină smintelile, dar vai aceluia prin care ele vin!
    2. Mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară şi ar fi aruncat în mare, decât să smintească pe unul din aceştia mici.
    3. Luaţi aminte la voi înşivă. De-ţi va greşi fratele tău, dojeneşte-l şi dacă se va pocăi, iartă-l.
    4. Şi chiar dacă îţi va greşi de şapte ori într-o zi şi de şapte ori se va întoarce către tine, zicând: Mă căiesc, iartă-l.

  11. Anonim

    EHEI …CE AU ASTIA CU INVATATURA MANTUITORULUI .LA EI PRIMEAZA BANUL SI AVERILE CE LE ADUNA PE PAMANT NU IN CERURI .IN CE PRIVESTE IERTAREA VRAJMASILOR SA FIM SERIOSI.SUFLETELE IMPIETRITE PLINE DE RAUTATE NU SANT SENSIBILE LA NECAZURILE SEMENILOR.

  12. zalauan

    vai de noi cu asemena episcop,ne dezbina ,nu ne uneste

  13. ono

    lasati ura si vrajba, sa terminam cu rautatile, sa fim buni, sa iertam ca si Dzeu sa ne ierte

  14. puiu

    distins(a)– ono –sant de acord dar cu conditia sa i se dea distinctiile luate de la parintele Costea – crucea si braul–pentru care dansul a muncit !!!.–Cu respect va informez ca si pe parintele staret de la manastirea VOIVODENI la schimbat preafericitul nostru Episcop !!!

  15. Anonim

    Si ce sa-i mai faca lui Costea ,ce s-ai mai dea?Poate sa-l faca episcop sau mitropolit.Ce nu inteleg cei mai multi sau poate nu vor sa inteleaga este faptul ca si in BOR exista ierarhii si regulamente care trebuiesc respectate.Orice functionar din orice institutie a statului poate fi mutat ,detasat delegat de catre superiorii sai ierarhici fara sa fie vorba de sanctiuni disciplinare.Daca nu se duce unde este trimis este dat afara.

  16. puiu

    Dumneavoastra, -de la 8;55 -poate nu ati inteles ce am scris mai sus, sau nu ati vrut – nu am nimic cu parerea dvs.–dar,sa renunte la acele distinctii pentru totdeauna –la cererea Ierarhului-nu prea e corect–acele distinctii parintele,lea primit muncind fiind recompensat prin aceste distinctii–de ce sa fie mutat ca nu a gresit cu nimic mai mult,decat superiorii dansului prezenti la inmormantare – reprezentant al episcopiei,si parinti protopopi chiar parintele Lucaci. Parintele Episcop la schimbat si pe parintele staret de la manastirea Voivodeni. Citind sfanta scriptura am inteles ca trebuie sa traim in pace ,buna intelegere,iubire,respect…–din cele intamplate numai de bunatate nu se poate vorbi.Vreau sa traim in buna pace si intelegere fara razbunare!!!, AMIN.

  17. pe tron. you?

    concluzii
    1. petroniu nu e iubit in sj, nici macar cat sa fie tolerat, si salajenii tolereaza maghiarii, tiganii si cersetorii
    2. coste e iubit ca oamenii apreciaza devotamentul si seriozitatea
    3. minciuna – la rang de principiu in episcopizma noastra. de ce au scandat oamenii? pentru crucea luata ? pentru ca a ramas sa slujeasca la noi? cand am fost in audienta, ai zis ca nu schimbi hotararea, ci eventual il caterisesti, iar in conferinta de presa ai trimis sa minta ca nu era gata ancheta.
    de ce nu ai avut demnitate sa vii la conferuinta? nu merita oamenii prezenta ta in biserica? de ce ne privezi de o asa binecuvantare, cand zici ca e o binecuvantare sa fie un episcop in salaj?
    nu trebuia concurs pentru gudea? dar la jibou a trebuit? cel de acolo nu lucra la episcopie ca si gudea? argumentul invocat aici nu era valabil si acolo?

  18. pe tron. you?

    concluzii

    1. petroniu nu e iubit in sj, nici macar cat sa fie tolerat, si salajenii tolereaza maghiarii, tiganii si cersetorii

    2. coste e iubit ca oamenii apreciaza devotamentul si seriozitatea

    3. minciuna – la rang de principiu in episcopizma noastra. de ce au scandat oamenii? pentru crucea luata ? pentru ca a ramas sa slujeasca la noi? cand am fost in audienta, ai zis ca nu schimbi hotararea, ci eventual il caterisesti, iar in conferinta de presa ai trimis sa minta ca nu era gata ancheta.

    de ce nu ai avut demnitate sa vii la conferuinta? nu merita oamenii prezenta ta in biserica? de ce ne privezi de o asa binecuvantare, cand zici ca e o binecuvantare sa fie un episcop in salaj?

    nu trebuia concurs pentru gudea? dar la jibou a trebuit? cel de acolo nu lucra la episcopie ca si gudea? argumentul invocat aici nu era valabil si acolo?

  19. freeology

    cine poate spune ca nu il trimite pe coste undeva dupa ce trece un an sau doi, ca e razbunator, din ce se vede

  20. un grup de credinciosi

    Preasfintite Parinte Petroniu,

    Indignati fiind de cele intamplate in data de 2 si 3 febr.2013 la bis.”Sf. Stefan” din Zalau, indraznim sa va supunem atentiei cateva aspecte ale acestor evenimente nefericite. Acest pr. Coste I. sub a carui indrumare si coordonare s-au desfasurat acele evenimente, NU poate fi numit nici macar om, cu atat mai putin preot. Inca din data de 27 ian. 2013, a mobilizat toti acolitii sai pentru ai venii in sprijin (cica i s-a facut o nedreptate). Drept urmare cu ajutorul celor doi copii ai sai si sub directa indrumare a sotiei sale, au mobilizat multi tineri de la scolile din munucipiu, tineri pe care i-a dus in excursii si la distractii pe banii parintilor lor pentru ai veni in ajutor. A pus acolitii sa intocmeasca pancarte si lozinci,iar cu acestea s-au prezentat duminica dimineata la biserica „Sf.Stefan”. A obligat pe unii dintre membrii consiliului care ii sunt pe fata adepti,precum si pe alti credincosi loiali, sa stea la usile bisericii si sa NU lase sa intre nimeni in biserica. Cand a inceput desfasurarea serviciului divin, prin cei trei membrii ai familiei mentionati mai sus si a altor adepti ai sai,i-a mobilizat a scanda lozincile dinainte intocmite. Sfanta liturghie s-a desfasurat intr-un vacarm de nedescris.La sfarsitul serviciului divin au navalit ca bezmeticii in sfantul locas, urland, strigand cuvinte ce nu sunt permise a fi rostite de oameni nici in alte locuri, ca sa nu mai zicem in biserica, vandalizand tot ce le aparea in cale (profanand sfantul locas). In aceste momente el statea ca un las departe la adapost, spunand ca nu stie nimic din ceea ce se intampla (in realitate……).
    Fata de cele relatate precum si analizand cliseele difuzate prim mass-media, va imploram ca impreuna cu consilierii Preasfintieivoastre, sa reanalizati desfaurarea evenimentelor din 2 si 3 febr.2013 de la bis.” Sf. Stefan” si sa pedepsiti acest eretic cum se cuvine conf. cu regulamentele si canoanele bisericii noastre ortodoxe. Pedeapsa ce i s-a dat consideram ca a fost pentru ceea ce facuse anterior si aceea prea blanda.
    Va multumim pentru rabdarea de a citi acest mesaj.
    Va dorim un an binecuvantat de D-zeu, multa, multa SANATATE, sa ne traiti intru MULTI ANI .

  21. anonim

    ce lingau in cur al lui petroniu spune ca preotu afacut mobilizare are curajul sa jure pe biblie

  22. anonim

    fratilor stiti ca acest petroniu sa participe la o slujba cere parohului suma de5000 lei acest asazis episcop de acea a fost alungat si de la oradea a facut o dezbinare si o clica numai pentru bani dumnezeu sa ne ierte dar cum se poate inpartasi cind are atita ura in iel acest petroniu spune caci ieste urmasul apostolilor dar din cite vedem este urmasul lui lutifer safaci atita rau pentru ca aparticipat la o mormintare unfost coleg deal lui de cind era la oradea dar sa nu uitam cum la instalat si pe rusu la catedrala din centru sa le fie rusine caci vad caci de dumnezeu nu au frica

  23. axinte

    La ce sa ne asteptam – ASA DUHOVNIC – care instiga la ura,impotriva autoritatilor bisericestii, -ASA CREDINCIOSI- care in timpul sf liturghii au baricadat usile biserici, sa nu intre credinciosii cuminti si intelepti la slujba sa se roage.Dimineata inainte de sf liturghie miroseau a bauturi alcoolice.CINE A AVUT INTERES SA VENITI LA MANIFESTARE BAUTI ??,si parca nu ar fi fost deajuns ca ati manifestat in fata sf biserici in timpul sf liturghii,Dar ati intrat IN SF BISERICA HUIDUIND nu aveti nici rusine de oameni, nici frica de Dumnezeuimi,i-mi este rusine ca sunt credincioasa la aceeasi biserica cu voi,RUSINE DE CELE FACUTE,si Dumnezeu sa va lumineze pe viitor.

  24. O CREDINCIOASA

    La ce sa ne asteptam – ASA DUHOVNIC – care instiga la ura,impotriva autoritatilor bisericestii, -ASA CREDINCIOSI- care in timpul sf liturghii au baricadat usile biserici, sa nu intre credinciosii cuminti si intelepti la slujba sa se roage.Dimineata inainte de sf liturghie miroseau a bauturi alcoolice.CINE A AVUT INTERES SA VENITI LA MANIFESTARE BAUTI ??,si parca nu ar fi fost deajuns ca ati manifestat in fata sf biserici in timpul sf liturghii,Dar ati intrat IN SF BISERICA HUIDUIND nu aveti nici rusine de oameni, nici frica de Dumnezeuimi,i-mi este rusine ca sunt credincioasa la aceeasi biserica cu voi,RUSINE DE CELE FACUTE,si Dumnezeu sa va lumineze pe viitor.

  25. O PACATOASA

    Pr Coste a recunoscut ca a gresit, fata de organizarea randuielilor bisericesti, si-a asumat vina,si a acceptat o pedeapsa, DAR MIZA MARE A FOST SA NU PLECE DE LA BISERICA SF STEFAN ,si s-ua folosit el si familia de orice mijloace,sa se faca victime, pentru a impresiona o parte din asa zisi credinciosi, care au mers pana la fapte josnice,(incat au huiduit in Sf Biserica), DE A FII OM sa nu spun un bun crestin, Doamna preuteasa Coste a folosit inocenta copiilor de la scoala, folosindu-i in manifestarile scandaloase si josnice,laudanduse, ca mitingul a reusit, AUTORITATILE SCOLARE,SI PARINTII ACELOR COPII UNDE SUNTETI ?? De ce nu va autosesizati? RUSINE, RUSINE, ACESTUI MARE DUHOVNUC SI FAMILIEI LUI, sunt mahnita ca sunt enoriasa acestui mizerie de om, merg la biserica dar nu ma pot uita in ochii lui,de durerea care o am in suflet,el o sa poata sa ne priveasca in ochii cand o sa ne predice,mergeti cat mai repede la manastire,si va puneti cenusa in cap, si va rugati Lui Dumnezeu sa va ierte, si noua sa ne daruiasac pacea si linistea de care avem nevoie, CA DOAMNE MULTA SMINTEALA A-TI FACUT,acestui judet binecuvantat de Dumnezeu cu asa buni crestini pe care a-ti reusit sa-i invrajbiti,Dumnezeu sa ne ierte pe toti si sa ne gasim pacea de altadata.Va rog sa ma iertati dar am fost nevoita sa-mi descarc sufletul.

  26. un grup de credinciosi

    nu mai comentam

  27. Dr. ...................

    Prea multa blandete si respect in comentariile anterioare,astia-s pieirea Bisericii Ortodoxe,trebuie anihilati pana nu devin prea puternici.
    Sper ca Bunul Dumnezeu sa scape Salajul de nenorocirea care a venit pe capul credinciosilor odata cu acesta episcopie.Cu ce drept acesti excroci ,lasi si infami fac ce vor cu locul de munca al unor oameni (preoti) si cu ce drept seaca bisericile de bani?????
    NU VA VREM.PLECATI ! Pentru ce-i trebuie unui calugar jacuzzi si jeep-uri,ooooooo aur,podoabe,ce sa faca cu ele ? Daca tot e monah atunci faca bine si respecte viata monahala.Nu mai inspirati nici un strop de respect cu teatrul vostru murdar.
    Trei mari nenorociri are Salajul din 2008 incoace:
    Petroniu Florea care n-are pic de rusine.
    Acel Antonie iscoada sefa sau mai bine zis „Sorecarul” inrait pe lantul episcopiei.(TURNATORUL)
    Popii pupincuristi si fricosi fara strop de demnitate, hoti la drumul mare .
    VOI MARE SLEAHTA POPEASCA SUNTETI RESPONSABILI DE DISTRUGEREA VALORILOR ORTODOXIEI SI A CREDINTEI TOTODATA.
    Totusi nu va e frica de Dumnezeu ? (asta daca mai credeti in Dumnezeu).
    TRUFASILOR sa stiti ca nu-i fapta fara rasplata !!!!
    Faceti-va cutaj potarnichi de galisca si dati-va demisia,FARISEILOR !

  28. un grup de credinciosi

    totul e bine cand se termina cu bine

  29. Rasuns pentru anonimul din 07 02 2013

    ANONIMULE DE CE NU AI CURAJUL SA-TI DESCOPERI IDENTITATEA PENTRU CA STII CA SPUI MINCIUNII.
    DACA AI DOVEZI TE ROG FALE PUBLICE SPUNE PREOTUL DIN CE LOCALITATE A CERUT 5000 CA VINE PS PETRONIU, MARTORII, etc.
    DACA NU SPUNE CA TE-AI LUAT DUPA CANCANUL DE LA COLTUL STAZI.
    ALTFEL SA STII CA PENTRU CALOMNIE ESTE PEDEAPSA IN JUSTITIA ROMANA.
    SA NU VORBESC DE PEDEAPSA DIVINA.
    RECUNOASTE PANA NU ESTE PREA TARZIU.

Leave a Comment