Veşti bune pentru părinţi: Vaccinul hexavalent a ajuns în Sălaj

Mult-aşteptatul vaccin hexavalent ajunge în judeţul Sălaj după câteva luni de criză, timp în care niciun bebeluş nu a putut fi imunizat . Aproape 1.400 de doze de vaccin hexavalent ajung marţi, 18 octombrie, în judeţ, ne-a transmis Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătatea Publică Sălaj.
Potrivit spuselor sale, întrucât cantitatea alocată judeţului nu este suficientă pentru imunizarea tutoror bebeluşilor, dozele vor fi distribuite medicilor de familie direct proporţional nu necesarul pe care îl înregistrează. Prioritate vor avea sugarii care nu au primit vaccinul programat la două luni, „pentru ca fiecare să aibă un pic de imunitate, care să înceapă să se consolideze”.
Necesarul la nivel de Sălaj se ridică la 3.000 de doze de hexavalent, conform estimărilor DSP Sălaj. Reprezentanţii instituţiei nu exclud ca judeţul să primească o nouă tranşă în perioada următoare.
Ministerul Sănătăţii a anunţat în urmă cu câteva zile că primul lot de vaccin, de 115.000 de doze, a ajuns în depozitul Unifarm şi că va fi distribuit către DSP-urile din ţară şi a făcut apel către medicii de familie să demareze programarea la vaccinare a copiilor eligibili şi a celor care nu au fost vaccinaţi până în prezent.
În ceea ce priveşte al doilea lot de hexavalent, adică restul de 140.000 de doze, va ajunge în România până pe data de 31 octombrie 2016.
Vaccinul hexavalent combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei. Toate sunt boli foarte grave, iar unele, mortale. Hexavalentul face parte din schema obligatorie de imunizare şi este administrat, gratuit, copiilor. Primul plus al acestui vaccin este că injectarea se face o singură dată, copiii căpătândd protecţie împotriva a şase boli.

Leave a Comment