Dacă nu cu prezența, măcar cu sufletele! Sanitarii sălăjeni au pichetat Ministerul Sănătăţii

 

Federația Sanitas  a pichetat marți, 4 octombrie, timp de două ore, sediul Ministerului Sănătății, în vederea includerii în ordonanţa privind salariile bugetarilor, a tuturor categoriilor de personal omise: personalul tehnic-administrativ din spitale, funcţionarii din direcţiile de sănătate publică, angajaţii din medicina şcolară şi din creşe. La acţiunea de protest au luat parte şi patru reprezentanţi ai organizaţiei sălăjene, ne-a transmis liderul sindical Chelement Hodiş, precizând că numărul mic de participanţi din judeţ vine din dorinţa de a limita cheltuielile.

În 15 septembrie, reprezentanții Sanitas au discutat cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și cu ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, vizavi de problema salarizării, însă nu au ajuns la nicio înțelegere. Federația a anunțat atunci că pe 31 octombrie ar putea fi grevă generală, dacă nu se ajunge la o înțelegere. „Am lansat invitaţia către cei doi miniştri, al Sănătăţii şi al Muncii, am expus a mia oară revendicările pe care Federaţia Sanitas le are şi nemulţumirile apărute, toate solicitările venite din ţară. Din păcate, a fost mai mult o discuţie tehnică în care nu au venit cu date concrete. Nu se anunţă absolut nicio rezolvare a acestor revendicări şi, ca urmare, Consiliul Naţional al Federatiei Sanitas a decis un program revendicativ însoţit de mişcări de protest”, declara atunci Marius Sepi, prim vicepreşedinte al Federaţiei.

Potrivit lui Hodiş, în 12 octombrie este programată o grevă japoneză, cu purtarea de banderole pe braţe, o decizie privind organizarea unei astfel de manifestări urmând să fie luată, prin semnătură, de către membrii de sindicat. În 19 septembrie ar putea avea loc greva de avertisment de două ore, între 8 şi 10, în acele unităţi sanitare în care cel puţin jumătate plus unu dintre angajaţi semnează pentru această formă de protest. Calendarul acţiunilor mai include, în 31 octombrie, greva generală. Sanitarii sunt nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistem.

Leave a Comment