România, la trei secunde de o victorie istorică

„Tricolorele” pregătite de Gheorghe Tadici au trecut rapid de eşecul usturător cu Norvegia şi au arătat ca o adevărată echipă marţi seara, în faţa Danemarcei, triplă campioană olimpică şi europeană, dar şi campioană mondială. Neşansa a făcut, însă, ca România să rateze o victorie cu care s-ar fi putut mândri, indiferent de rezultatele din meciurile următoare.

Gheorghe Tadici spunea înaintea plecării spre Debrecen că Danemarca este mai pericuoasă decât Norvegia, dar România a demonstrat contrariul în primele două jocuri. După eşecul la opt goluri suferit duminică seara, în faţa norvegiencelor, „tricolorele” au arătat mult mai bine marţi seara, în faţa danezelor, împotriva cărora au terminat la egalitate, scor 29 – 29. Jucătoarele antrenate de Tadici şi-au surprins adversarele prin evoluţia bună avută în debutul partidei, conducând cu 4 – 0 după patru minute. Danemarca şi-a intrat şi ea încet în joc, reuşind să se apropie la două goluri, dar România a refăcut până la pauză avansul de patru goluri, 16 – 12. Putea fi o diferenţă chiar mai mare, dar „tricolorele” nu au putut înscrie, deşi se aflau în superioritate numerică. Atacul a funcţionat la fel de bine şi în partea secundă. Neagu a fost din nou „tunarul” echipei noastre, iar Adriana Ţăcălie a avut o evoluţie foarte bună pe faza de atac, făcând cel mai bun meci al său de până acum la echipa naţională.
Apărarea nu a funcţionat la fel de bine ca în prima parte, dar, cu puţină şansă, România putea obţine două puncte extrem de importante atât pentru moralul jucătoarelor, cât şi în vederea unei eventuale calificări în Grupele Principale.
Danezele au scos portarul la pe faza de atac şi au surprins în unele momente defensiva noastră, la fel cum s-a întâmplat şi în ultimele trei secunde ale partidei, când Thorsgaard a marcat pentru 29 – 29.
„La Campionatul Mondial din 2007 am pierdut chiar o medalie într-o asemenea manieră. Atunci mai erau 23 de secunde şi le-am spus jucătoarelor să stea în atac cu orice preţ, aşa cum am făcut-o şi acum. L-eam cerut să mergem până la limita pasivului, să revenim repede în apărare şi să facem trei faulturi, pentru a le băga pe adversare în prepasiv. Credeţi că antrenorul are hăţurile şi poate să tragă echipa cum vrea el?”, a afirmat Gheorghe Tadici la conferinţa de presă de la finalul meciului.
Chiar dacă România a scăpat victoria printre degete, seleţionaerul a ţinut să-şi felicite jucătoarele pentru atitudinea pe care au avut-o în faţa danezelor.
Joi seara, de la ora 19:30 (ora României), naţionala ţării noastre va înfrunta Ucraina, în ultimul meci din prima fază a grupelor, partidă în care „tricolorele” sunt nevoite să obţină cel puţin un punct pentru a accede în Grupele Principale.
România: Ungureanu (11 intervenţii), Dedu – Neagu (10 goluri), Ţăcălie (10), Chiper (3), Chintoan (2), Pintea (1), Nechita (1), Perianu (1), Elisei (1).
Danemarca: Toft (9 intervenţii), Poulsen (4 intervenţii) – Fisker (8), Stine Joergensen (6), Burgaard (4), Gravholt (3), Norgaard (3), Thorsgaard (2), Kviesgaard (1), Line Joergensen (1), Kristiansen (1).

Leave a Comment