La doar 19 ani, zălăuanul Andrei Brisc a oficiat peste 100 de meciuri de tenis ca arbitru principal

Deşi a început practicarea sportului cu fotbalul, la Viitorul Zalău, după numai doi ani, Andrei Brisc s-a „îndrăgostit” de „sportul alb”, practicând tenisul de câmp de la vârsta de 9 ani. Ca jucător de tenis a reuşit clasări în „Top 15” la nivel naţional, dar a obţinut şi puncte internaţionale în cadrul turneelor Tennis Europe. A participat la turnee în Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia şi Muntenegru. La Zalău a fost antrenat de Constatin Carp, Bogdan Cuceu şi Sergiu Carp, iar timp de trei ani s-a antrenat la Winners Tennis Club din Cluj-Napoca, sub comanda lui Adrian Szabo.

Cu toate că era un jucător talentat, zălăuanul Andrei Brisc a început să aibă o altă pasiune la vârsta de 11 ani, tot în această ramură sportivă. Pasionat de arbitraj, datorită turneelor desfăşurate la Zalău, unde a asistat şi la unele momente legate de partea organizatorică, Brisc a început să citească regulamente şi alte documente legate de arbitraj, iar în 2016 s-a înscris la Şcoala Locală de Arbitri din Cluj-Napoca. A aşteptat până în urmă cu cinci ani, deoarece vârsta minimă de înscriere era de 14 ani. În urma absolvirii şcolii, Andrei Brisc a devenit arbitru, participând ca arbitru de tronson şi de scaun la diferite turnee naţionale de copii şi juniori.

Arbitru şi jucător în acelaşi turneu

În 2017, tenismenul zălăuan a debutat  ca arbitru la turneele internaţionale de copii şi juniori, precum Tennis Europe şi ITF Juniors. În cadrul unui turneu internaţional de juniori desfăşurat la Timişoara, Brisc a participat atât ca jucător, deşi majoritatea adversarilor erau mai mari, cât şi ca arbitru. Primul rol pe care l-a avut a fost de arbitru, abia apoi făcându-şi debutul şi ca jucător.

În 2018, fostul tenismen al CSM Zalău a debutat ca arbitru la turnee de seniori, fiind selectat, în premieră, pentru Cupa Davis, la întâlnirea dintre România şi Polonia.

Momentul Simona Halep

În 2019, Brisc a arbitrat pentru prima dată la un turneu internaţional, la Stockholm (Suedia), unde ITF a organizat un turneu pentru promovarea arbitrilor tineri. Au fost prezenţi 14 arbitri din nouă ţări, plus 10 arbitri locali. Brisc a devenit în 2019 arbitru naţional de scaun, absolvind Şcoala Naţională de la Timişoara, iar în iulie avea să participe, din nou, la un turneu în Suedia. Atât la prima participare ca arbitru la turneul din Suedia, cât şi la a doua, Andrei Brisc a fost nevoit să fie însoţit de părinţi, neavând încă 18 ani. Au urmat turnee precum WTA BRD Bucharest Open, ATP Challenge Sibiu, apoi a urmat „momentul Simona Halep”. Zălăuanul a fost selectat ca arbitru de scaun la turneul demonstrativ Sports Festival de la Cluj-Napoca, unde a oficiat partida dintre Copil şi Fognini, dar şi meciul de dublu mixt dintre Halep/Copil şi Hantuchova/Fognini. Brisc recunoaşte că a fost cel mai important moment al carierei de arbitru, mai ales că Simona Halep era numărul 1 mondial.

Fostul tenismen a absolvit în 2020 şi Şcoala Naţională de la Oradea, devenind arbitru principal, iar în 2020 a arbitrat pentru prima dată în Fed Cup, în cadrul întâlnirii dintre România şi Rusia. În vara anului trecut, Brisc a avut şansa de o mai arbitra o dată pe Simona Halep, dar şi alţi tenismeni celebri, precum Tecău, Irina Begu, Cristian Jaqueline, Marius Copil, Gabriela Ruse, Irina Bara, Miriam Bulgaru şi Georgiana Crăciun.

Până în prezent, zălăuanul de 19 ani a oficiat la aproape 60 de turnee, arbitrând din postura de arbitru de scaun peste 100 de meciuri.

 

 

Leave a Comment