David Noţigan – jibouanul care vrea să ajungă pe urmele marelui Ştefan Birtalan

Provine dintr-o familie de sportivi, tatăl său, Adrian Noţigan, evoluând la Armătura Zalău atât în Divizia C, cât şi în Divizia B, iar mama sa a jucat handbal o perioadă la echipa de junioare a Zalăului. Era de aşteptat ca fiul lor, David Noţigan, să fie atras de sport şi, ca majoritatea copiilor, a ales „sportul rege”. Părea un viitor talent în acest sport, evoluând, la început, la grupele de juniori de la Rapid Jibou, ajungând apoi la Atletic Zalău, cu care a evoluat în Campionatul Naţional de juniori republicani şi chiar în selecţionata Sălajului.
Viitorul lui David Noţigan s-a schimbat însă, la ediţia din 2019 a Cupei Văilor, unde atât profesorul de sport, Marius Muntean, cât şi naşa sa, Valeria Motogna – port-drapelul României la Jocurile Olimpice din 2008, de la Beijing, l-au îndrumat spre handbal. Cu un fizic de invidiat pentru vârsta sa, o talie de 1,98 metri, David Noţigan a „abandonat” fotbalul la vârsta de 14 ani în detrimentul handbalului, iar alegerea făcută pare să fie una cât se poate de potrivită. Tânărul de aproape 17 ani evoluează astăzi la CSS 2 Baia Mare, iar înaintea Sărbătorilor Pascale a fost convocat în lotul naţional de cadeţi al României, pentru două jocuri amicale cu naţionala similară a Serbiei.
Cu echipa CSS 2 Baia Mare, David Noţigan a ocupat locul 4 în acest an în Campionatul Naţional de cadeţi, fiind o performanţă notabilă pentru clubul maramureşean, având în vedere că podiumul a fost ocupat de Suceava, unde există un Centru de Excelenţă, de Potaisa Turda şi de CSM Bucureşti. Chiar dacă a avut parte şi de accidentări în actualul sezon, Noţigan jr. a avut o evoluţie foarte bună în cele 19 meciuri în care a evoluat, marcând peste 170 de goluri.
„Locul patru este ca o medalie pentru echipa din Baia Mare. Mă bucur că David a ales handbalul, este sportul care-l caracterizează şi pe care-l practică cu multă pasiune şi ambiţie. Este un jucător de bază în echipa de la Baia Mare, iar asta o spune şi numărul de goluri marcate. Sper să continue pe aceeaşi linie şi să ajungă unde-şi doreşte, la înalta performanţă”, ne-a declarat tatăl lui David, Adrian Noţigan, cel care încă apără poarta echipei Rapid Jibou.
Bunicul lui David a fost coleg în echipa liceului cu marele Ştefan Birtalan, dublu campion mondial cu echipa României în 1970 şi 1974, vicecampion olimpic în 1976 şi de şase ori campion al României cu Steaua Bucureşti. Fără doar şi poate, Ştefan Birtalan rămâne unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a dat Sălajul României, un jibouan pe urmele căruia vrea să calce tânărul David, cel care, la aproape 17 ani iese în evidenţă nu doar datorită taliei, ci şi prin forţa cu care aruncă la poartă şi prin lejeritatea cu care-şi depăşeşte adversarii, evoluând pe postul de inter dreapta.
David Noţigan este convins că pentru a ajunge la înalta performanţă este nevoie de mult efort şi multe sacrificii, dar este dispus să le facă, visul său fiind să ajungă la o echipă de top din Europa şi în naţionala de seniori a României.
„Cred că orice tânăr care vrea să facă peformanţă într-un sport, visează să ajungă într-o zi în echipa naţională a ţării sale. Antrenorul meu (Cristian Moldovan, n.r.) mi-a spus că e nevoie zilnic de 4 ore de antrenament pentru a ajunge unde-mi doresc. Sunt dispus să fac acest efort şi sper ca într-o zi să ajungă la o echipă de top din România, chiar şi din Europa, dar şi în naţionala ţării mele”, a afirmat handbalistul care va împlini 17 ani în luna iulie.
David Noţigan a încheiat în această vară cursurile clasei a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare.

One Thought to “David Noţigan – jibouanul care vrea să ajungă pe urmele marelui Ştefan Birtalan”

  1. Anonim

    Vai mama lor ! Cată nesimtire sa compari un plod ce abia a vazut o minge de handbal, cu un campion mondial ca dl Birtalan !? Probabil , probleme la ..etaj !

Leave a Comment